Προβληματισμός εκφράστηκε από τους ειδικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων.

Επιστήμονες κάνουν λόγο για κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς τα παιδιά δεν αποτελούν μεν πληθυσμό υψηλού κινδύνου, αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο σπίτι. Στο πλαίσιο της επιτροπής, μάλιστα, υπήρξαν ενστάσεις και μία λευκή ψήφος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως η επιτροπή εισηγήθηκε τη σταδιακή και υπό προϋποθέσεις έναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πάντα θέτοντας ως γνώμονα την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν οριστεί υποεπιτροπές, οι οποίες θα συζητήσουν τα θέματα ένα προς ένα. Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για "σταδιακή επάνοδο" στα σχολεία, η οποία θα γίνει σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία.

"Θέλει πολλή προσοχή" , σχολίασε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο από τον ιό και φαίνεται να τον μεταδίδει και λιγότερο:

"Υπάρχουν γεγονότα μετάδοσης στον παιδικό πληθυσμό, αλλά είναι πολύ λιγότερα από τον ενήλικο πληθυσμό", τόνισε, για να σημειώσει:

"Μη νομίζετε ότι μας ανησυχεί λιγότερο η υγεία των παιδιών μας, η δυνατότητα να μεταδώσουν μεταξύ τους ή ακόμα και η πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά. Αλλά, αυτή τη στιγμή, βλέπετε και άλλες χώρες, πολύ προοδευμένες χώρες, χώρες οι οποίες και αυτές επιστημονικά δεδομένα κοιτούν, έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή τη σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ένα πληθυσμό που κατά τεκμήριο είναι λιγότερο ευπαθής".

Σύνδρομο

Σχετικά με το σύνδρομο που φαίνεται να έχει εμφανιστεί σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο συνδέεται με τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως είναι ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο λέγεται τοξικό σοκ και μπορεί να προκαλείται από μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος.

Είναι μία νόσος που λέγεται Kawasaki, μία νόσος άγνωστης αιτιολογίας, είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών, που κάνουν πυρετό, λεμφαδενοπάθεια, είναι μία συστηματική φλεγμονή.

Γιατροί από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) αναφέρουν πως σε ορισμένα παιδιά βρίσκουν τον ιό και σε κάποια άλλα δεν τον βρίσκουν: "Άρα, πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας του στην κοινότητα, πολύ μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθογόνο".

Ο καθηγητής διευκρίνισε πως αυτό πόρρω απέχει από το συναγερμό ή από το ότι άλλαξε κάτι στην κλινική εικόνα της νόσου στα παιδιά και τα παιδιά νοσούν πιο σοβαρά. Πόρρω απέχει από το ότι πανικοβαλλόμαστε και τα παιδιά μας νοσούν σοβαρά και πάνε στις μονάδες. "Όχι, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα", σημείωσε.

Φοβία

Στο θέμα λειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως σκοπός των μέτρων που ελήφθησαν είναι για βγούμε από τα σπίτια μας, όχι για να παραμείνουμε κλεισμένοι σε αυτά:

"Όσοι επικαλούνται ότι πρέπει να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο να ξέρουν ότι θα έχουν την ίδια φοβία και τότε. Έχει σημασία να πάμε σταδιακά με προσοχή και να εξασφαλίσουμε πως όποια βαθμίδα ανοίξει, αυτό γίνεται με ασφάλεια.

Δεν θα φύγει ο φόβος εάν δεν τον αντιμετωπίσουμε. Ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών ώστε πραγματικά να προστατεύσουμε ό,τι κερδίσαμε με κόπο".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια