Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται ευρέως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν καθιστούν τους ασθενείς πιο ευαίσθητους σε λοίμωξη από τον κορωνοϊό ή σε σοβαρή ασθένεια αν μολυνθούν, αναφέρουν ερευνητές.

Τα ευρήματά τους είναι καλά νέα για εκατομμύρια ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

Αναστολείς ACE, οι οποίοι περιλαμβάνουν λισινοπρίλη, καπτοπρίλη και άλλα φάρμακα με γενικές ονομασίες που λήγουν σε –pril. και ARB, τα οποία περιλαμβάνουν λοσαρτάνη, βαλσαρτάνη και άλλα γενόσημα φάρμακα .

Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία, κυκλοφόρησαν αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το αν αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να κάνουν την ασθένεια καλύτερη ή χειρότερη ή να μην έχουν καθόλου επίδραση.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το The New England Journal of Medicine και παρόμοια ευρήματα από την Κίνα δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Cardiology.

Η μελέτη των ΗΠΑ δεν διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει κανένας κίνδυνος που συνδέεται με τρεις άλλες κατηγορίες φαρμάκων αρτηριακής πίεσης που χρησιμοποιούνται συνήθως - β-αποκλειστές, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και θειαζιδικά διουρητικά.

Και οι δύο μελέτες βασίστηκαν στην εξέταση των αρχείων των ασθενών, η οποία δεν παρέχει στοιχεία τόσο ισχυρά όσο τα αποτελέσματα των ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, όπου οι ασθενείς επιλέγονται τυχαία για να λάβουν τη μία ή την άλλη θεραπεία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν μπερδευτεί και αναστατωθεί. Οι ιατρικές κοινωνίες έχουν παροτρύνει την ηρεμία, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικής βλάβης.

«Ανησυχώ γιατί έχω λάβει κλήσεις από πολλούς ασθενείς που ρωτούν αν θα πρέπει να σταματήσουν το φάρμακό τους ή να στραφούν σε κάτι άλλο, ενώ μερικοί σταμάτησαν τα φάρμακά τους χωρίς να με ρωτήσουν», δήλωσε ο Dr. Harmony Reynolds, αναπληρωτής διευθυντής του καρδιοαγγειακού ερευνητικού κέντρου στο στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Grossman.

Κάποιοι που ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι, λένε ότι ανεβαίνει και δεν είμαι σίγουρος αν η αιτία είναι το άγχος από την πανδημία, η έλλειψη άσκησης, οι αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες ή η αποφυγή των ναρκωτικών, σημείωσε ο ίδιος.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο dr Reynolds ανέλυσε τα αρχεία 12.594 ατόμων που εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων 5.894 που είχαν μολυνθεί. Μερικοί είχαν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί εάν η μόλυνση από κορωνοϊό ή σοβαρή ασθένεια ήταν πιο συχνή σε άτομα που λάμβαναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις στατιστικές μεθόδους για να αποκλείσoυν τις διαφορές που μπορεί να οφείλονται στην ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, την ιστορία καπνίσματος και άλλους παράγοντες.

"Το κύριο μήνυμα που προέκυψε από την ανάλυση είναι ότι δεν υπάρχει σήμα αυξημένου κινδύνου από την λήψη σκευασμάτων για την πίεση και αυτό θα πρέπει να είναι πολύ καθησυχαστικό", δήλωσε ο δρ Reynolds.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ