Ομάδα μηχανικών, στατιστικολόγων και επιστημόνων  υπολογιστών του Cornell, ανέπτυξαν  έναν ψηφιακό ιό, που θα μπορούσε να προστεθεί σε εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και να εξαπλωθεί από κινητό σε κινητό σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό θα επέτρεπε σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις να μετρήσουν  την επίδραση διαφόρων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης χωρίς να περιμένουν 2 εβδομάδες ή περισσότερο για να μάθουν πώς εξαπλώθηκε ο κορωνοιός, δήλωσε η καθηγήτρια  Shane Henderson.

H μέθοδος προστατεύει την ιδιωτικότητα του ατόμου,  επειδή τα στοιχεία είναι συνολικά.

Οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι το  Safe Blues μπορεί να προστεθεί σε υπάρχουσες εφαρμογές ιχνηλάτησης  επαφών που στοχεύουν στη συλλογή στοιχείων για πιθανές επαφές χρηστών. Αυτές απαιτούν ευρεία συμμετοχή για να είναι αποτελεσματικές, αλλά το Safe Blues απαιτεί να το φέρει μόνο το 10% ενός πληθυσμού, ώστε να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.

Το Safe Blues, δρα στέλνοντας περιοδικά σφυρίγματα από κινητό που είναι εξοπλισμένο με Bluetooth. Μέσω της ισχύος του σήματος Bluetooth, το εργαλείο μπορεί να αξιολογήσει την εγγύτητα άλλων κινητών και για πόσο παραμένουν κοντά το ένα στο άλλο. Ένα κινητό που φέρει αρκετά στελέχη του ιού Safe Blues, στη συνέχεια επικοινωνεί με κινητό που βρίσκεται κοντά και μεταδίδει τυχαία ένα στέλεχος του ιού-όπως θα έκανε άνθρωπος ξενιστής.

Τα στοιχεία αποστέλλονται σε κεντρικό server που στη συνέχεια χρησιμοποιεί στατιστική μηχανική μάθηση και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλεφθεί πώς θα εξαπλωθεί η νόσος

Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές ιδιότητες της COVID-19 ή πώς εξαπλώνεται επομένως απλώνουμε αυτά τα διαφορετικά στελέχη για να δούμε ποιο από τα στοιχεία ταιριάζει με την πραγματική νόσο, δήλωσε η Henderson.

Έχουμε κάποια αποδεκτά στοιχεία για την πραγματική εξάπλωση, επομένως μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιος συνδυασμός στελεχών ταιριάζει καλύτερα με αυτά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τον καλύτερο συνδυασμό για να βοηθηθούν  να γνωρίζουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις πώς τα πάνε.

Οι υπολογισμοί βοηθούν στην αξιολόγηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και βελτιώνουν τις προβλέψεις λοίμωξης μεταξύ ασυμπτωματικών.

Αν εγχύσουμε αυτά τα  στελέχη Safe Blues σε εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μπορούμε να παρακολουθούμε πώς τα στελέχη εξελίσσονται τις επόμενες 10 ημέρες και, αν αρχίσουν να απογειώνονται, τότε γνωρίζουμε  πως υπάρχει, δήλωσε η  Henderson.

Μπορούμε να  κάνουμε προβλέψεις με βάση αυτό που βλέπουμε- αν είναι εκτός ελέγχου μπορούμε να στείλουμε τις πληροφορίες σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να λάβουν πιο έντονα μέτρα  κοινωνική αποστασιοποίησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη