Συνολικά 64 παιδιά νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, έχοντας μια μυστηριώδη ασθένεια που οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως, αλλά εκτιμούν ότι μπορεί να σχετίζεται με την Covid-19, μεταδίδουν οι NYT. Την ίδια στιγμή, ανάλογα μηνύματα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τον Guardian, 12 παιδιά έχουν νοσηλευτεί.

Σε ενημερωτικό σημείωμα των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ αναφέρεται ότι τα παιδιά φαίνεται πως έχουν αυτό που ονομάζεται "παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο" και πως έχουν βγει θετικά για τον κορωνοϊό ή για αντισώματά του.

Τα συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας, σύμφωνα με αξιωματούχους, επικαλύπτονται με αυτά που σχετίζονται με σύνδρομο τοξικού σοκ και την ασθένεια Kawasaki, μια σπάνια νόσο των παιδιών με φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, περιλαμβανομένων των αρτηριών.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, αφότου ξεκίνησε η πανδημία, τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό δεν ανέπτυξαν αναπνευστικά προβλήματα όπως οι μεγάλοι. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, αυτό το ασυνήθιστο σύνδρομο δείχνει ότι ίσως διατρέχουν περισσότερους κινδύνους απ’ όσους νομίζαμε.

Δεδομένου ότι η ασθένεια μόλις εμφανίστηκε πολλά γύρω απ' αυτή είναι άγνωστα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξανθήματα, κοκκινωπά μάτια, πρησμένους λεμφαδένες και πόνους στην κοιλιά. Συνήθως δεν καταγράφονται δύο κλασικά συμπτώματα της Covid-19, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή.

Το σύνδρομο μπορεί να μοιάζει με την Kawasaki, αλλά ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι ίδιες οι δύο ασθένειες. Σύμφωνα με γιατρό, εμφανίζονται να επηρεάζουν διαφορετικά την καρδιά. Και παρότι τα σοκ είναι σπάνια επιπλοκή στην Kawasaki, το νέο σύνδρομο έχει προκαλέσει σε πολλά παιδιά ένα είδος τοξικού σοκ με πολύ μικρή πίεση και αδυναμία του αίματος να κυκλοφορήσει αποτελεσματικό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα όργανα.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πόσα παιδιά έχουν αναπτύξει το σύνδρομο, φαίνεται, όμως, πως ο αριθμός είναι μικρός. Τα δεδομένα δείχνουν ότι πλήττει από νήπια έως εφήβους. Εως τώρα, πάντως, μόνο ένας θάνατος έχει καταγραφεί. Πρόκειται για 14χρονο παιδί στην Αγγλία.

Σύνδρομο

Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν είναι γνωστά για το σύνδρομο, οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στους παιδίατρους όταν βλέπουν συμπτώματα. "Μοιάζει πολύ με μια απλή παιδική ασθένεια αλλά δεν είναι", δηλώνει Αμερικανίδα παιδίατρος. "Είναι μια νέα διάγνωση που δεν έχει ακριβώς όνομα, ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Δεν μάθαμε γι’ αυτή στην Ιατρική Σχολή".

Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό οφείλεται στο ότι τα παιδιά είτε έχουν βρεθεί θετικά σε αυτόν τη στιγμή που είχαν τα συμπτώματα είτε έχουν βρεθεί θετικά σε τεστ αντισωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μολύνθηκαν προ εβδομάδων.

Αναφορικά με το γιατί το σύνδρομο εμφανίζεται μόνο σε παιδιά, οι γιατροί εκτιμούν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management