Αισιόδοξα στοιχεία για την ανθεκτικότητα του νέου κορωνοϊού, έδωσε την Παρασκευή ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για μεταλλάξεις του ιού, δηλαδή αλλαγές οι οποίες μπορεί να καθορίσουν τη συμπεριφορά του.

Όπως εξήγησε, ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε, όμως, πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές.

Σε μία αναφορά από τις ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε - για πρώτη φορά - μεγάλη απώλεια υλικού σε σχέση με μία σημαντική περιοχή του γονιδιώματος.

Μία τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό και παρά το ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που νοσούν πιο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά.

Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), διότι - παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό - αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά στην εξαφάνιση του ιού SARS, το 2003.

Πρέπει, όμως, να περιμένουμε περαιτέρω μελέτες των γονιδιωμάτων του ιού, για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να πει κανείς τίποτε για αυτή τη μετάλλαξη.

Σε μία δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Κοινή Χρήση των Δεδομένων Γρίπης, έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνο του ιού που τού δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

Ανάλυση

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 7.500 άτομα από όλο τον κόσμο. Ομάδα από μεγάλο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανίχνευση περίπου 200 μεταλλάξεις του ιού και έδωσαν μερικά κύρια μηνύματα:

  1. Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία των "ασθενών μηδέν", από τους οποίους ξεκινάει η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Η επιδημία, δηλαδή, ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς "ασθενείς μηδέν" σε κάθε χώρα. Η ποικιλομορφία των ιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τόσο μεγάλη, όσο εκείνη που παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως ο ιός εισήχθη στη χώρα πολλές φορές, ανεξάρτητα.
  2. Με βάση τα γενετικά δεδομένα, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει πως είναι απίθανο να κυκλοφορούσε σε ανθρώπους πολύ πριν εντοπιστεί στα τέλη του 2019. Υπάρχει ένας κοινός πρόγονος των κορωνοϊών, όταν πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας πως ο ιός έχει παρασκευαστεί σε εργαστήριο.
  3. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιβεβαιώνεται πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου και πάντως λιγότερο από τη γρίπη.
  4. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός και πιο μεταδοτικός.
  5. Επιβεβαιώνεται σταδιακά και είναι πολύ σημαντικό πως σε κάποιες περιοχές του ιού έχουν πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων, δηλαδή παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα από τα εμβόλια που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα, το οποίο έδειξε να εξουδετερώνει τον νέο κορωνοϊό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα