Ένας άνευ προηγουμένου παγκόσμιος αγώνας για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και παγκόσμιοι ηγέτες λένε ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την θεραπεία κατά του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 είναι απαραίτητο για την πλήρη επανεκκίνηση των οικονομιών και την επαναφορά της ζωής των πολιτών στην κανονικότητα.

Το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο στην Αμερική εγκρίθηκε από τον FDA για τη Φάση 2 των δοκιμών

Το πρώτο δοκιμαστικό εμβόλιο SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη η Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη. Το υποψήφιο εμβόλιο (ένα πιθανό εμβόλιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό) ονομάζεται mRNA-1273 και δόθηκε για πρώτη φορά σε εθελοντές στο Σιάτλ στις 16 Μαρτίου καθώς ξεκίνησε η δοκιμή Φάσης 1.

Η δοκιμή της Φάσης 2 θα γίνει με αρκετές εκατοντάδες εθελοντές και θα εξετάσει πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό τους σύστημα στο εμβόλιο και αν τους καθιστά ανοσοποιημένους στην ασθένεια. Μελετάται επίσης η ασφάλεια και οι παρενέργειες. 

Η Moderna δήλωσε ότι ολοκληρώνει το πρωτόκολλο για τη μελέτη φάσης 3 του mRNA -1273. Αυτές οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι δοκιμές της Φάσης 3 περιλαμβάνουν τη χορήγηση εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων για να δουν αν λειτουργεί, εάν είναι ασφαλές και αν έχει άγνωστες ή σπάνιες παρενέργειες. Οι εθελοντές μπορεί να κυμαίνονται από χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες.

Ο Π.Ο.Υ παρακολουθεί 8 εμβόλια σε κλινική αξιολόγηση

Από την Τετάρτη, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί οκτώ πιθανά εμβόλια για την COVID-19. Σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερα από την Κίνα, ένα από την Αγγλία, δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 100 υποψήφια εμβόλια σε προκλινική αξιολόγηση, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να δοκιμάζονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε ζώα. Η προηγούμενη έκδοση του καταλόγου, που δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου, περιελάμβανε 5 υποψήφια εμβόλια στην κλινική αξιολόγηση και 71 στην προκλινική αξιολόγηση.

Η Pfizer ξεκινά δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer με έδρα τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα άρχισε να δοκιμάζει έναν υποψήφιο εμβόλιο για το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι προχώρησε από προκλινικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα αλλά και ανθρώπους, με πιθανό εμβόλιο να είναι έτοιμο σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Οι δοκιμές, οι οποίες διεξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται ακόμη στη Φάση 1. Αν ένα πιθανό εμβόλιο είναι ασφαλές, έχει παρενέργειες και παράγει την επιθυμητή απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Τα εμβόλια πρέπει να περάσουν από τις δοκιμές Φάσης 1, 2 και 3 για να μπορούν να λάβουν άδεια, ενώ κάθε φάση περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών.

Η Pfizer συνεργάζεται με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech για το υποψήφιο εμβόλιο, που ονομάζεται BNT162. Η εταιρεία το δοκίμασε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον περασμένο μήνα σε 12 υγιείς ενήλικες. Οι εταιρείες λένε ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν το υποψήφιο εμβόλιο σε 360 υγιείς εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το BNT162 είναι ένα εμβόλιο RNA messenger που δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι πρωτεΐνης ώστε να ταιριάζει με αυτό που υπάρχει στην πρωτεΐνη spike του SARS-CoV-2. Η ελπίδα είναι ότι τα κομμάτια πρωτεΐνης θα αναγκάσουν το σώμα να δημιουργήσει αντισώματα που θα εμποδίσουν τον ιό να προσκολληθεί και να εισβάλει στα κύτταρα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα ξεκινήσουν τις δοκιμές

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σκοπεύουν να δοκιμάσουν ένα υποψήφιο εμβόλιο σε περισσότερα από 6.000 άτομα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εάν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, θα μπορούσαν να ετοιμάσουν εκατομμύρια δόσεις το φθινόπωρο.

Οι δοκιμές που έγιναν σε έξι πιθήκους μακάου φάνηκαν να δείχνουν ότι το υποψήφιο εμβόλιο ήταν προστατευτικό και ασφαλές. Τώρα ξεκινούν οι δοκιμές στην  Φάση 1 σε ανθρώπους.

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην παραγωγή του υποψήφιου εμβολίου αν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να λειτουργήσουν σε μη κερδοσκοπική βάση, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία της Vaccitech, η οποία κατέχει από κοινού τα δικαιώματα για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου, δεν θα λάβει δικαιώματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

 Ηγέτες από όλο τον κόσμο δεσμεύονται να διαθέσουν 8 δισ. δολ για το εμβόλιο

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη προηγούμενη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ηγέτες από όλο τον κόσμο, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και διάσημες προσωπικότητες υποσχέθηκαν 8 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση εργαστηρίων που εργάζονται για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου.

Η αποστολή δήλωσε μεταξύ άλλων: "Γνωρίζουμε ότι όσο κάποιος κινδυνεύει από αυτόν τον ιό, ολόκληρος ο κόσμος κινδυνεύει - κάθε άτομο στον πλανήτη πρέπει να προστατεύεται από αυτήν την ασθένεια".

Οι ΗΠΑ ήταν από τις λίγες χώρες που δεν συμμετείχαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης