Πολύ ιδιαίτερες θα είναι φέτος το καλοκαίρι οι συνθήκες για τους κατοίκους της Ευρώπης: υψηλές θερμοκρασίες και κορωνοϊός δημιουργούν ένα κοκτέιλ, το οποίο θα οδηγήσει σε δοκιμασία ένα τμήμα του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ευπαθή άτομα για CoViD-19.

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως σε ένα μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι:

"Το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πιο ζεστό και πιο ξηρό από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην περιοχή. Το κοινό, οι επαγγελματίες Υγείας τομέα και οι αρχές Δημόσιας Υγείας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα κύματα καύσωνα: να αποτρέπουν την έκθεση σε αυτά και να αντιμετωπίζουν τις πιθανές συνέπειές τους στην υγεία", επισημαίνουν.

Η κατάσταση φέτος - εξηγούν - είναι πιο ιδιαίτερη, λόγω της συνεχιζόμενης επιδημίας της νόσου του κορωνοϊού (CoViD-19). Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ομάδων ευάλωτων στη μόλυνση από τον ιό και στη θερμότητα, ενδέχεται να συμβουλευτούν ή να υποχρεωθούν να παραμείνουν στο σπίτι, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο νέων "lockdown".

Οι ειδικοί του ΠΟΥ σημειώνουν πως είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των συστημάτων Υγείας, τα οποία είναι ήδη πιεσμένα λόγω της CoViD-19.

Επιπτώσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες - αναφέρουν - επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ατόμων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και των χρονίως πασχόντων. Ενδέχεται να προκαλέσουν εξάντληση και θερμοπληξία, να επιδεινώσουν υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, νεφρικά ή ψυχικά νοσήματα.

Για την αποφυγή των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων, συμβουλεύουν τα εξής:

  • Κατά τις περιόδους καύσωνα, είναι σημαντικό να μένετε σε δροσερό περιβάλλον, για να αποφύγετε τις επιπτώσεις της θερμότητας στην υγεία σας.
  • Αποφύγετε να βγαίνετε έξω και να κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα κατά την πιο θερμή ώρα της ημέρας. Μείνετε στη σκιά, μην αφήνετε παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα. Περάστε 2 με 3 ώρες της ημέρας σε δροσερό μέρος, σεβόμενοι τη φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου.
  • Χρησιμοποιήστε τον νυχτερινό αέρα για να δροσίσετε το σπίτι σας. Μειώστε το θερμικό φορτίο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας περσίδες ή παντζούρια και απενεργοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές.
  • Χρησιμοποιήστε ελαφριά και χαλαρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Κάνετε δροσερά ντους ή μπάνια και πίνετε νερό τακτικά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ζαχαρούχα, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά.

Κορωνοϊός

Σε σχέση με την πρόληψη των επιπτώσεων λοίμωξης από κορωνοϊό, συμβουλεύουν να αποφύγουμε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 °C.

Σημειώνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αποτρέπει ή θεραπεύει την CoViD-19 και αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.

Η λοίμωξη - εξηγούν - μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από τον καιρό. Προστατέψτε, λοιπόν, τον εαυτό σας και τους άλλους, πλένοντας τακτικά τα χέρια σας, βήχοντας σε διπλωμένο αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο και αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας, αλλά έχετε τον νου σας σε άλλα μέλη της οικογένειας, φίλους και γείτονες που είναι μόνοι.

Ο ΠΟΥ συνιστά στους υπεύθυνους των χωρών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν σχέδια δράσης για τον καύσωνα.

Για την τρέχουσα περίοδο, προτείνουν να αναθεωρηθούν ακόμη και τα υφιστάμενα σχέδια δράσης, ώστε να περιληφθούν δράσεις και για την CoViD-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;