Τους τρόπους με τους οποίους θα μετακινηθούμε με ασφάλεια για τις καλοκαιρινές διακοπές, περιέγραψε την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής επισήμανε, βέβαια, πως είναι πολύ νωρίς να σχεδιάζουμε για τον τουρισμό, τα μέτρα που ο καθένας πρέπει να λαμβάνει είναι τα εξής:

Στις οργανωμένες παραλίες, πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός: "Φυσικά και είναι καλύτερος ο εξωτερικός από τον εσωτερικό χώρο", είπε ο καθηγητής, για να προειδοποιήσει:

"Όταν είναι ο ένας πάνω στον άλλο, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί και ο κορωνοϊός. Μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, έχουν δείξει πως σε μεγάλες συγκεντρώσεις λουομένων, υπήρξαν περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού".

Για τα ταξίδια, επισήμανες πως το ενδιαφέρον είναι στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με τον Τουρισμό: "Γίνονται κάποιες συζητήσεις για τους κανόνες με τους οποίους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες, εάν μπορέσουμε να φτάσουμε στο καλοκαίρι με όρους που θα επιτρέπεται ο Τουρισμός και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, η οποία σήμερα απαγορεύεται.

Οι κανόνες για ασφαλείς μετακινήσεις θα περιλαμβάνουν τεστ, ειδικά εάν υπάρχει κάποιο που θα μπορεί να γίνεται και να δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλίζεται πως κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου εφόσον ταξιδεύει ή ότι έχει περάσει τη νόσο, εφόσον υπάρχει αξιόπιστη εξέταση αντισωμάτων.

Η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής, οι οποίοι θα αφορούν χρήση μάσκας και μέτρα αντιμετώπισης ύποπτου περιστατικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ως κυρίαρχο σκοπό να προστατευτούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρέπει να αποτραπεί η μεταφορά του ιού στο εξοχικό ή σε ένα σπίτι που μένουν οι γονείς μας.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως άσχετα από το εάν κάποιος ταξιδεύει με αεροπλάνο ή πλωτό μέσο, παντού χρειάζεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων:

"Το θέμα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και το εάν θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφάλεια", διευκρίνισε.

Μετακινήσεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφετε πως από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη.

Η μετακίνηση στα νησιά αναμένεται να ξεκινήσει από τις 25 Μαΐου, αλλά η απόφαση θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;