Ανάλυση για το φλεγμονώδες σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό και εκδηλώνεται σε παιδιά, έκαναν την Παρασκευή οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC).

Στο σχετικό κείμενο, που παρατίθεται πιο κάτω, κάνουν λόγο για 230 κρούσματα και θανάτους παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα. Είπε πως στον παιδικό πληθυσμό είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την CoViD-19, ενώ το ίδιο ισχύει και με το συγκεκριμένο σύνδρομο:

"Το περίεργο είναι πως κάποια παιδιά που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχουν θετικά αντισώματα στον ιό και όχι ενεργή νόσο", τόνισε ο καθηγητής, για να αναρωτηθεί:

"Είναι δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος πρόκειται: Οφείλεται στη νόσο; Οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου";

Τόνισε, ωστόσο, πως υπάρχει επαγρύπνηση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε χώρες όπου η επιδημία "τρέχει" με μεγάλα νούμερα. Σκοπός είναι να αναγνωριστεί το σύνδρομο γρήγορα και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία, η οποία υπάρχει και να αποφευχθούν οι επιπλοκές:

"Μοιάζει με μία νόσο, την οποία οι παιδίατροι γνωρίζουν πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki", επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας πως τη συγκρίνουν με αυτή, αλλά η συγκεκριμένη είναι πιο βαριά και πιο απειλητική για την υγεία του παιδιού.

Παρ' όλα αυτά - τόνισε - δεν καταλήγουν στο εάν υπάρχει σχέση αιτίου - αιτιατού. Λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πρόσφατη μελέτη από την Ιταλία αναφέρεται πως στη γειτονική χώρα έχου δει πολύ περισσότερα περιστατικά από όσα στο παρελθόν:

"Στην Ελλάδα, δεν έχουμε δει ένα τέτοιο σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι. Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση", σχολίασε.

Σε σχέση με το μέγεθος της απειλής, απάντησε:

"Δεν μάς ανησυχεί ως τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν είναι σαφής η σχέση με τον κορωνοϊό, αλλά πιθανή. Είναι λίγα τα δεδομένα για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια".

ECDC 

Στη σημερινή ανάλυση κινδύνου για το σύνδρομο, οι επιστήμονες του ECDC, τονίζουν πως αρκετές χώρες που επλήγησαν από την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού ανέφεραν πρόσφατα περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύτηκαν σε εντατική θεραπεία, λόγω σπάνιου παιδιατρικού φλεγμονώδους συνδρόμου πολλαπλών συστημάτων (PIMS).

Τα συμπτώματα είναι ένας συνδυασμός νόσου Kawasaki (KD) και συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS). Χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από πυρετό, κοιλιακό άλγος και καρδιακή εμπλοκή. Έχει γίνει μία πιθανή χρονική συσχέτιση με τη μόλυνση από κορωνοϊό, επειδή ορισμένα από τα παιδιά που υποβλήθηκαν στο τεστ ήταν θετικά στον ιό.

Συνολικά, περίπου 230 ύποπτα περιστατικά του φλεγμονώδους συνδρόμου έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν υπάρξει δύο θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας στη Γαλλία.

Μέχρι σήμερα, η συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης με κορωνοϊό και αυτής της νέας φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί, αν και ένας συσχετισμός φαίνεται εύλογος.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management