Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή περισσότερων των 28 εκατομμυρίων χειρουργικών επεμβάσεων στον πλανήτη φέτος, αναφέρει νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία χειρουργών από 359 νοσοκομεία σε  71 χώρες, για προγραμματισμένα χειρουργεία, και τα χρησιμοποίησαν σε στατιστικό μοντέλο για να υπολογίσουν αριθμούς σε 190 χώρες.

Η έρευνα έδειξε, ότι 28,4 εκατομμύρια εγχειρήσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να ακυρωθούν ή να αναβληθούν το 2020-με βάση περίοδο 12 εβδομάδων μεγάλης διαταραχής σε νοσοκομειακές υπηρεσίες λόγω της πανδημίας.

Κάθε επιπλέον εβδομάδα διαταραχής στις νοσοκομειακές υπηρεσίες θα προκαλούσε 2,4 εκατομμύρια περισσότερες ακυρώσεις.

Ο ερευνητής Dr. Aneel Bhangu, του University of Birmingham, δήλωσε ότι αν και αναγκαίες, οι αναβολές θέτουν μεγάλο βάρος σε ασθενείς και στην κοινωνία.

Η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί όπως και η ποιότητα ζωής τους, καθώς περιμένουν επαναπρογραμματισμό της εγχείρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν τρία τέταρτα προγραμματισμένων εγχειρήσεων παγκοσμίως θα μπορούσαν να αναβληθούν εν μέσω διαταραχών της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έρευνας, 2,3 εκατομμύρια εγχειρήσεις για καρκίνο θα μπορούσαν να αναβληθούν ή να ματαιωθούν, αλλά οι περισσότερες αναβολές θα ήταν για άλλες παθήσεις. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ορθοπεδικές επεμβάσεις θα επηρεάζονταν περισσότερο, με ακύρωση 6.3 εκατομμυρίων επεμβάσεων.

Η αναβολή των εγχειρήσεων μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19 εντός του νοσοκομείου και επιτρέπει στα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στην πανδημία- για παράδειγμα μετατρέποντας τα χειρουργεία σε ΜΕΘ, δήλωσε ο Bhangu.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;