Νέοι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλού συστήματος που σχετίζεται με κορωνοϊό σε παιδιά, ή MIS-C, ανέκαμψαν γρήγορα μετά τη θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη και στεροειδή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στη Γαλλία και την Ελβετία εξέτασαν δεδομένα από 35 παιδιά ηλικίας από 2 έως 16 ετών που νοσηλεύτηκαν σε εντατική θεραπεία μεταξύ τέλος Μαρτίου και τέλος Απριλίου με συμπτώματα όπως «πυρετός, καρδιογενές σοκ ή οξεία δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας με φλεγμονώδη κατάσταση» "

Από τα παιδιά της μελέτης, 31 ήταν θετικά στο κορωνοϊό και κανένα δεν είχε υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο. Το 17% των ασθενών ήταν υπέρβαροι, όλοι βίωσαν ασυνήθιστο λήθαργο και το 83% εμφάνισε γαστρεντερικά συμπτώματα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς χρειάστηκαν αναπνευστική βοήθεια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα περισσότερα από τα παιδιά έλαβαν ενδοφλέβια θεραπεία ανοσοσφαιρίνης, ένα προϊόν αίματος που αποτελείται από αντισώματα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Δώδεκα υποβλήθηκαν επίσης σε θεραπεία με στεροειδή και 23 θεραπεύτηκαν με μια θεραπευτική δόση ηπαρίνης στο αίμα, ανέφεραν οι ερευνητές. Κανένας από τους ασθενείς που μελετήθηκαν δεν πέθανε.

«Η πλειονότητα των ασθενών ανέκαμψε μέσα σε λίγες ημέρες μετά την ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, με συμπληρωματική θεραπεία με στεροειδή που χρησιμοποιήθηκε στο ένα τρίτο», έγραψαν οι ερευνητές. «Η θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη φαίνεται να σχετίζεται με την αποκατάσταση της συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίας.»
Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, ενώ το MIS-C έχει ομοιότητες με την άτυπη νόσο του Kawasaki, «τα εμφανή κλινικά συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά».

Ενώ τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου μπορεί να ήταν σοβαρά σε ορισμένους ασθενείς που χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο οι περισσότεροι ανέρρωσαν γρήγορα μετά τη θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη και στεροειδή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης