Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε χθες κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη - μέλη για την επιτήρηση της νόσου COVID 19 στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

Προηγήθηκαν ανταλλαγές υψηλού επιπέδου μεταξύ της Αντιπροέδρου κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα, των Επιτρόπων κ. Στέλλας Κυριακίδου, κ. Νικολά Σμιτ και κ. Χέλενα Ντάλι και εκπροσώπων των παρόχων και των χρηστών κοινωνικών υπηρεσιών σχετικά με την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ιδίως όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα ή αναπηρία επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο COVID-19.

Για παράδειγμα, σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι θάνατοι που συνδέονται με τη νόσο COVID-19 σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας αντιπροσωπεύουν το 30-60 % των συνολικών θανάτων που συνδέονται με την COVID-19.

Απαιτείται προσοχή όχι μόνο για την υγεία και την ασφάλεια αυτών των ευάλωτων ομάδων, αλλά και για το προσωπικό που εργάζεται σε δομές μακροχρόνιας περίθαλψης, το οποίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

Η υγεία και η ασφάλειά του είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο για τη δική του προστασία, αλλά και για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού και τη βελτίωση της συνολικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσέγγιση που ακολουθείται στη διάγνωση και την αναφορά των κρουσμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την προστασία των παρόχων και των χρηστών υπηρεσιών σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ακολουθούν και συμπληρώνουν τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και την ετοιμότητα για την COVID-19 στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή επιστροφή στον χώρο εργασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει