Ένα από τα 18 έργα που πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση ύψους 48,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα "Ορίζων 2020" για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, εμβολίων και μέτρων ετοιμότητας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο έργο "HG nCoV19 test" έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο μέσο για την ταχεία παρά την κλίνη (point-of-care) διάγνωση της νόσου COVID-19.

Στο έργο "HG nCoV19 test" συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα κατά των ιογενών λοιμώξεων, το οποίο δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 30 λεπτών.

Σήμερα, η HiberGene, ιρλανδική εταιρεία που συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά.

Η ΕΕ στηρίζει την HiberGene από το τέλος του Ιουλίου 2000, ενώ η στήριξή της για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930 000 ευρώ.

Στις 4 Μαΐου, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να διαθέσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης δωρητών Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, εκ των οποίων 1  δισ. ευρώ προέρχεται από  το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Ορίζων 2020" με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων και νέων θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού.

Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 474 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζων 2020" για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού.