Έρευνα παρατήρησης σε σχεδόν 100.000 ασθενείς με Covid-19 στους οποίους χορηγηθήκαν φάρμακα κατά της ελονοσίας-περιλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης  -ανακάλυψε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet, αφορούν 96.000 cασθενείς με κορωνοιό και είναι η μεγαλύτερη ανάλυση ως τώρα για τη χρήση του φαρμάκου κατά της Covid-19. 

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη  είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά  34%, και κατά 137% υψηλότερο για αρρυθμία.

Στην ανάλυση γιατρών του Harvard, του University of Utah, του University Hospital Zurich και του HCA Research Institute, περιλήφθηκαν ασθενείς που ήταν θετικοί στην Covid-19, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2019 και 14 Απριλίου 2020, σε περίπου 700 κέντρα περίθαλψης παγκοσμίως.

Οι κίνδυνοι αυτοί αυξήθηκαν σημαντικά σε ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη  με αντιβιοτικό. Ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε σε 45% ενώ της αρρυθμίας σε 411%.

Τα ευρήματα δεν προέρχονται από ελεγχόμενη έρευνα αλλά από ανάλυση ιατρικών αρχείων. Ωστόσο, το μέγεθος της ανάλυσης προσφέρει βάση να καταλήξουν οι επιστήμονες ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό αν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοιού.

Έως σήμερα υπάρχουν λίγες ή καθόλου ενδείξεις ότι η χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη  είναι αποτελεσματικές για τον κορωνοιό και τα νέα ευρήματα συμφωνούν με προειδοποιήσεις  του FDA και του  NIH ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.

 

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]