Νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς να προβλέψουν αν η πολλαπλή σκλήρυνση από την οποία πάσχει κάποιος θα μπορούσε να επιδεινωθεί σύντομα.

Η εξέταση ερευνά για μια ουσία. Πρόκειται για την πρωτεΐνη NfL που εντοπίζεται όταν τα κύτταρα πεθαίνουν. Άνθρωποι με υψηλότερε επίπεδα ήταν πιο πιθανό να έχουν επιδείνωση της νόσου εντός έτους.

Επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Neurology, ήταν ο Ali Manouchehrinia, του Karolinska Institute.

Η έρευνα έγινε σε 4.400 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση και ομάδα ελέγχου 1.000 υγιών.

Σε διάστημα 5 ετών, εθελοντές έδωσαν δείγματα αίματος και η υγεία τους παρακολουθήθηκε για να διαπιστωθεί αν επιδεινώθηκε η αναπηρία.

Άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν υψηλότερε επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα.

Όσοι είχαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αντιμετώπιζαν 40% έως 70% περισσότερες πιθανότητες επιδείνωσης τον επόμενο χρόνο σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλά επίπεδα.

Υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας, επίσης μεταφράζονταν σε 50% υψηλότερες πιθανότητες μέτριας αναπηρίας που επηρέαζε την καθημερινότητα αλλά όχι τη βάδιση.

Άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες αναπηρίας που εμπόδιζε το περπάτημα.

Ποσοστό 16%  -- 525 άνθρωποι – είχαν μέτριο επίπεδο αναπηρίας τα 5 χρόνια. Ποσοστό 9%-352 άνθρωποι- εμφάνισαν σημαντική αναπηρία.

Ενώ το τεστ θα μπορούσε να προβλέπει πολύ υψηλότερο κίνδυνο αναπηρίας δεν θα μπορούσε καταληκτικά να δείξει αν κάποιος θα είχε ή όχι αναπηρία.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου