Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Προιόντων (BfArM) στη Βόννη ενέκρινε την δραστική ουσία ABX464 για κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με Covid-19. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από εκπρόσωπο των Αρχών.

Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Abivax SA δοκιμάζει τώρα το πιθανό φάρμακο. Η γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων - ANSM έχει ήδη εγκρίνει τη μελέτη. Σύμφωνα με την Abivax, πρόκειται για μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) μελέτη που αφορά την πρώιμη θεραπεία 1.034 ηλικιωμένων με Covid  - 19 ασθενών ή ασθενών υψηλού κινδύνου. Από αυτούς, οι 200 προέρχονται από την  Γερμανία, δήλωσε το BfArM, που επί του παρόντος έχει εγκρίνει 22 κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της Covid-19 .

Η μελέτη με τη συντομογραφία miR-AGE στοχεύει να αξιολογήσει εάν το ABX464 μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού σε αυτούς τους ασθενείς. Πρόκειται κυρίως να εξεταστεί αν η εν λόγω δραστική ουσία μπορεί να αποτρέψει την συχνά παρατηρούμενη υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που στη συνέχεια οδηγεί σε επικίνδυνη δύσπνοια.

Η μελέτη συνεπώς χρειάζεται ασθενείς που είναι ακόμα σχετικά καλά, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να παράσχουν αυτά τα στοιχεία, δήλωσε ο Γερμανός διευθυντής της μελέτης, ιδιωτικός λέκτορας Dr. Christoph Boesecke από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Βόννης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάθε ασθενής λαμβάνει θεραπεία για περίπου τέσσερις εβδομάδες με ένα δισκίο ημερησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρόλο που οι διαδικασίες δοκιμής στο Covid-19 γίνονται  αυτή τη στιγμή πιο γρήγορα, πιθανότατα θα διαρκέσει έως τον επόμενο χρόνο ώστε να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Boesecke.

Το ABX464 προέρχεται αρχικά από την τομέα του HIV, εξήγησε ο γιατρός. Αλλά βρίσκεται ακόμα στη φάση της μελέτης. Έχει επίσης δοκιμαστεί, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη ως θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Η Abivax ελέγχει επίσης και την επίδραση του φαρμάκου στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ουσία δεν πρέπει να έχει μόνο αντιική, αλλά αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση στους ιστούς. Σύμφωνα με τον Boesecke, το ABX464 διαθέτει νέο μηχανισμό δράσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής