Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καπνίσματος την Κυριακή 31 Μαΐου, τα «φώτα» πέφτουν στους νέους και στο πώς μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα ή, ιδανικά, να μην το αρχίσουν καν.

«Είσαι νέος, νιώθεις ότι στύβεις τη ζωή με τα χέρια σου, ότι είσαι άτρωτος. Σε τραβάει η ένταση, η περιπέτεια. Είσαι, λοιπόν, το καλύτερο θύμα για τις παντοδύναμες εταιρείες και ειδικά όταν διαφημίζουν το κάπνισμα.
Η δύναμη της εικόνας στην εποχή μας είναι τρομακτική και είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, το πόσο αυτή κατευθύνει τις επιλογές μας. Τι φοβερή ανελευθερία και αυτή, που μόνο μέσα σε βαριά σκλαβιά τη βρίσκεις», επισημαίνει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Η κ. Παταρίδου αναφέρθηκε και στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω του νέου κορωνοϊού. «Εκεί όλοι διαπιστώσαμε ότι το μέγιστο αγαθό για το ευ ζην είναι η υγεία και ότι η καλή υγεία χρειάζεται καθημερινή συνέπεια και προσπάθεια σε όλους τους σημαντικούς τομείς που την ρυθμίζουν, με άσκηση, υγιεινή διατροφή, επαρκή και ποιοτικό ύπνο, καλή ψυχική υγεία και, φυσικά, μακριά από τσιγάρο».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία καπνού έχει στόχο τη νεολαία, αφού οκτώ στους δέκα νέους καπνιστές είναι παιδιά ή έφηβοι. Είναι γεγονός ότι σε όλες τις εποχές το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την ανεξαρτησία, με τη σεξουαλικότητα, τη μεγάλη δημοτικότητα και γενικώς αυτό που λέει ο λαός, με την μαγκιά.
Είναι αποδεδειγμένο ότι περίπου το ένα τέταρτο των νέων που καπνίζει, θα πεθάνει από το κάπνισμα και ένα παιδί που ξεκινά το κάπνισμα στα 14 χρόνια της ηλικίας ή και μικρότερο είναι πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνει από καρκίνο. Επιπλέον οι έφηβοι που καπνίζουν, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να καταναλώνουν αλκοόλ. Επίσης είναι και οκτώ φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση μαριχουάνας και 22 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Ακόμη, από σοβαρές επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, το κάπνισμα συνδέεται με επιθετική και βίαιη συμπεριφορά και με την αποφυγή μέτρων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή.

«Αυτό που, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι η συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του λάρυγγα», λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.

«Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των καρκίνων του σώματος και το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα, είναι το κάπνισμα. Πάνω από το 95% των ασθενών που προσβάλλονται από καρκίνο του λάρυγγα, καπνίζει. Οι πιθανότητες κάποιος καπνιστής να αναπτύξει καρκίνο του λάρυγγα αυξάνονται, όχι μόνο από το πόσο καπνίζει, αλλά και από τη συνολική χρονική διάρκεια που καπνίζει. Επίσης το αλκοόλ, που δρα σε συνέργεια με τον καπνό, μεγεθύνει τις αρνητικές του επιδράσεις. Τα άτομα που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα, παρά το απλό άθροισμα και των δύο κινδύνων μαζί».

Η συμπτωματολογία αυτού του καρκίνου εκδηλώνεται συνήθως με βραχνάδα στη φωνή, δυσφαγία, δύσπνοια, αιματηρά πτύελα, πόνο, δυσοσμία του στόματος, ψηλαφητή μάζα στον τράχηλο, ακόμη και με πόνο στα αυτιά. Η διάγνωση θα βασιστεί κυρίως στη λαρυγγοσκόπηση με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο και στη λήψη βιοψιών. 

Όσον αφορά στις νέες τεχνικές αντιμετώπισης, η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου εστιάζει, πλέον, στη διατήρηση των οργάνων στον μέγιστο βαθμό, με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής με laser και με τη διαστοματική ρομποτική χειρουργική με το σύστημα DaVinci (minimally invasive τεχνικές).

Οι λάτρεις του καπνίσματος, πάντως, αναφέρουν ένα σωρό λόγους, για τους οποίους δεν εγκαταλείπουν την επιβλαβή συνήθεια. Η ανάγκη για διαφυγή από το στρες της καθημερινότητας, για χαλάρωση και ξεγνοιασιά είναι από τους πιο βασικούς.

«Όταν βρίσκουν σαν εύκολη λύση την… παρηγοριά σε ένα πακέτο τσιγάρα, αυτό ουσιαστικά τους αλυσοδένει με μία σχέση ύπουλης εξάρτησης, με τον γνωστό μύθο περί της αγχολυτικής δράσης του τσιγάρου. Όμως εν έτει 2020 χρειάζεται μια επανατοποθέτηση στη σχέση με το κάπνισμα», διασαφηνίζει η Δρ. Παταρίδου.

Και καταλήγει, απευθυνόμενη στους νέους: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη και την επιρροή που έχετε. Μπορείτε να κάνετε τρομερές αλλαγές στο σχολείο και στην κοινότητα. Να βοηθήσετε τους φίλους σας και ο ένας τον άλλο και να αντισταθείτε στη βιομηχανία που σας θεωρεί ως τον πιο εύκολο στόχο.

Ας βοηθήσουμε η χώρα μας να γίνει πάλι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και του αθλητισμού, να λειτουργήσει σαν πυλώνας ουσιαστικής ανάπτυξης και αλλαγής τρόπου ζωής, με καλύτερη διατροφή, άσκηση και αντίσταση στις ψεύτικες εικόνες που μας πλασάρουν και όταν τις φοράμε μας στενεύουν σαν ρούχο δανεικό».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]