Νέα υπενθύμιση για τους κινδύνους χορήγησης χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με CoViD-19, απευθύνει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Με σημερινή του ενημέρωση, καλεί τους επαγγελματίες Υγείας να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με CoViD-19 που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, δεδομένων των σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να προκύψουν..

Τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη, που έχουν εγκριθεί για ελονοσία και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από κορωνοϊό, αλλά οι ευεργετικές τους επιδράσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, μια πολύ γνωστή παρενέργεια τέτοιων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των αρρυθμιών και της καρδιακής ανακοπής.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν στους επαγγελματίες πως κατά τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, μη διορθωμένη ανισορροπία καλίου ή μαγνησίου και ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων, τα οποία παρατείνουν το διάστημα QT στο καρδιογράφημα. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να κάνουν τους ασθενείς πιο επιρρεπείς σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Οι γιατροί θα πρέπει, επίσης, να έχουν υπόψη ότι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού μπορεί να είναι πιο πιθανές ή πιο σοβαρές εάν η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη χορηγούνται σε υψηλότερες δόσεις ή εάν συνδυάζονται με αντιβιοτικά, όπως η αζιθρομυκίνη.

Ψυχιατρικές

Εκτός από τις επιπτώσεις τους στην καρδιά, τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως διέγερση, αϋπνία, σύγχυση, ψύχωση και αυτοκτονικό ιδεασμό. Αυτά τα φάρμακα είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν το ήπαρ, προκαλούν νευρωνική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διακόψει τις κλινικές μελέτες σε ασθενείς με CoViD-19.

Για ορισμένες μελέτες, όπως η μεγάλη πολυεθνική δοκιμή "Αλληλεγγύη" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η εγγραφή ασθενών σε δοκιμαστικά πρωτόκολλα έχει ανασταλεί. Μια προκαταρκτική ανασκόπηση της μελέτης "Recovery", ωστόσο, σε ασθενείς με CoViD-19, δεν κατέδειξε λόγους αναστολής ή διακοπής της μελέτης.

Δοκιμές

Οι ειδικοί του EMA υπογραμμίζουν πως, όσο διεξάγονται περαιτέρω αναλύσεις δεδομένων, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλινικές δοκιμές για θεραπεία ή προφύλαξη του CoViD-19 ή σε εθνικά προγράμματα έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομειακούς ασθενείς υπό στενή παρακολούθηση.

Είναι σημαντικό να μπορούν να ολοκληρωθούν σωστά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, με προσαρμογές όπως απαιτείται, για τη δημιουργία των απαραίτητων στοιχείων για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων στο COVID-19.

Ασθενείς στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη για εγκεκριμένες ενδείξεις (ελονοσία και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος), θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους. Οι ασθενείς που έχουν απορίες σχετικά με τη θεραπεία τους θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα