"Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε".

Με τη φράση αυτή έκλεισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την ομιλία του σε διαδικτυακή συζήτηση, την οποία εγκαινίασε τη Δευτέρα η ελληνική προεδρία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ομιλία, που έγινε στην αγγλική γλώσσα, προλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού και ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος.

Ανέδειξε τη δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού στα πρώτα στάδια της επιδημίας, επικαλούμενος τη φράση που ακούστηκε στο αμερικανικό δίκτυο CNN για τη "μάχη της μάσκας".

Τόνισε πως οι τιμές ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες, ενώ δεν υπήρχε αλληλεγγύη, καθώς ορισμένες χώρες εμπόδιζαν άλλες να αποκτήσουν υλικό.

Τεστ

Αναφέρθηκε και στα τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως - στην πρώτη φάση της επιδημίας - η Ελλάδα είχε δυνατότητα διενέργειας μόλις 800 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα μπορεί να διεξάγει έως και 10.000.

Σε σχέση με τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σημείωσε πως στην αρχή της επιδημίας αναλογούσαν 5,2 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού και στα τέλη Απριλίου 9,4 ανά 100.000.

Στόχος - είπε - είναι να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με 11,1 κλίνες ανά 100.000.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε πως απέτρεψαν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος Υγείας, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόλις 2,6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000.

 

Πρωτοβάθμια

Άνέδειξε την ανάγκη δημιουργίας συστήματος Πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας CoViD-19, ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε με έμφαση στα νοσοκομεία.

Σε ερώτηση του συντονιστή δημοσιογράφου Κώστα Παπαχλιμίντζου για την έλευση του δεύτερου κύματος, είπε πως υπάρχουν πολλές αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC).

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα ανακάλυψης εμβολίου, λέγοντας πως προϋπόθεση είναι να γίνει αποδεκτό και να μην επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει το 2009 με την πανδημία, όταν είχαν εμβολιαστεί ελάχιστοι.

Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε πως ο δείκτης μετάδοσης "R0" την Κυριακή ήταν μόλις 0,3 (φωτογραφία κάτω).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;