Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη ροή αίματος στον πλακούντα εγκύων με υγιή εγκυμοσύνη και άλλων με προεκλαμψία.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί μωρά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία συχνά είναι μικρότερα και πρόωρα, σύμφωνα με ερευνητές του University of Nottingham.

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν και μη αναμενόμενο εύρημα, ότι ο πλακούντας  συστέλλεται για να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής αίματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν τη ροή αίματος πλακούντα σε 34 γυναίκες με υγιείς κυήσεις και σε 13 με προεκλαμψία.

Η Neele Dellschaft, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε ότι σε υγιείς κυήσεις το αίμα ρέει πολύ αργά. Αυτό αρχικά φαίνεται περίεργο, αλλά οι άλλες μετρήσεις τους έδειξαν ότι πρόκειται για τρόπο με τον οποίο ο πλακούντας μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Φυσιολογικά μοτίβα ροής αίματος και οξυγόνωσης ήταν πιο ποικίλα στην προεκλαμψία.

Οι ερευνητές, επίσης εντόπισαν εντελώς νέο φαινόμενο, που ονόμασαν ‘’μητροπλακουντική αντλία’’.

Πρόκειται για συστολή του πλακούντα και μέρους του τοιχώματος της μήτρας, διαφορετική από τις συσπάσεις Braxton-Hicks που εμφανίζονται πριν τον τοκετό.

Η Dellschaft δήλωσε ότι αυτές οι συσπάσεις που ανακαλύφτηκαν τώρα θα μπορούσαν να λειτουργούν για να εμποδίζεται το λίμνασμα αίματος σε περιοχές του πλακούντα.

Η Penny Gowland σημείωσε οτι δεν υπάρχουν κλινικά εργαλεία για την αξιολόγηση της άμεσης λειτουργίας του πλακούντα.

Η νέα έρευνα, δείχνει ότι η μαγνητική τομογραφία είναι πολύ αποτελεσματική στο να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ του μωρού και της μητέρας και τι έχει αλλάξει σε μια κύηση εγκύου με προεκλαμψία.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology.

 

Πηγές:
PLOS Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα