Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην επιβίωση από τον καρκίνο, στη χαρά ότι είμαστε καλά, συνεχίζουμε τη ζωή μας, ίσως όχι όλοι όπως πριν, αλλά είμαστε εδώ. Είναι επίσης ημέρα μνήμης για όσους συγγενείς και φίλους δεν είναι πλέον μαζί μας. Είναι κυρίως ημέρα για να είμαστε μαζί με όλους όσους αγαπάμε και είναι σημαντικοί για μας αλλά και για να θυμόμαστε ότι οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται καλύτερα με αισιοδοξία και γνώση. Αυτά αναφέρει η ΕΛΛΟΚ και συνεχίζει.

‘’Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά κατά την οποία όλες οι χώρες δοκιμάσθηκαν σκληρά από την πανδημία Covid-19 που έπληξε ιδιαίτερα τους πλέον αδύνατους από εμάς: τους ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο άνω των 65 ετών, που όταν επλήγησαν από τον κορωναϊό ανέπτυξαν σοβαρές επιπλοκές που οδήγησαν τους περισσότερους στο θάνατο. Ήδη οι πρώτες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο συγκαταλέγονται στις εξαιρετικά ευπαθείς, στη νόσο του κορωναϊού, και αναφέρουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτή την κατηγορία πληθυσμού.

Πιστεύουμε ότι η γνώση είναι δύναμη και αντί άλλης εκδήλωσης, αποφασίσαμε φέτος να συμμετάσχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, προσφέροντας στα μέλη μας και σέ όσους άλλους το επιθυμούν, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν όλοι να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Δεξιότητες που κατέστησαν περισσότερο αναγκαίες τις ψηφιακές υπηρεσίες τομέα υγείας που το Υπουργείο Υγείας  έθεσε στη διάθεση των πολιτών.

Η πανδημία του κορωνοιού covid-19, μεταξύ άλλων κατέστησε απολύτως αναγκαία για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους, την απόκτηση δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας. Η έλλειψη ψηφιακού αλφαβητισμού που οδηγεί στον ψηφιακό αποκλεισμό, ιδιαίτερα των ατόμων άνω των 65 ετών, είναι μείζον θέμα για όσους δεν έχουν τις ευκαιρίες, τα εφόδια και τις δυνατότητες να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ προβάλει η ανάδυση νέας μορφής ανισοτήτων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ θεωρεί ότι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ η ανάγκη εξοικείωσης των συμπολιτών μας με τις νέες τεχνολογίες, η διασφάλιση πρόσβασής τους στην πληροφόρηση και η ενίσχυση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις ψηφιακές δεξιότητες είναι στις σημερινές συνθήκες απολύτως αναγκαία.

Ως εκ τούτου, η ΕΛΛΟΚ παραμένοντας σταθερή στην επιλογή της για τη συνεχή επιμόρφωση των μελών της και την ενδυνάμωσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του διττού ρόλου τους ως πολιτών, αλλά και ως στελεχών Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο διοργανώνει ανοικτό πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών των Μελών της, αλλά και γενικότερα ασθενών με καρκίνο, των φροντιστών τους και των οικογενειών τους, σε δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα της επιμόρφωσης θα διεξαχθεί σε τέσσερις δίωρες ενότητες, εκ των οποίων η πρώτη έχει προγραμματισθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου, συμμετέχοντας συμβολικά  με αυτό τον τρόπο στην Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο που φέτος είναι στις 7 Ιουνίου 2020 και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που αφορά την απόκτηση και βελτίωση βασικών δεξιοτήτων για τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών οι οποίες συνεχώς διευρύνονται στον τομέα της υγείας. Οι υπόλοιπες ενότητες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί στις 11, 16 και 23 Ιουνίου 2020

Το περιεχόμενο του προγράμματος ενημέρωσης θα εστιάσει στα εξής θέματα κατά ενότητα :

  • Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 ώρα 17.00 μμ:  «Βασικές ψηφιακές δεξιότητες/Ηλεκτρονική οργάνωση γραφείων συλλόγων με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές».
  • Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 ώρα 17.00 μμ: Το διαδίκτυο, ένας σημαντικός συνεργάτης των Εθελοντικών Οργανώσεων
  • Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 ώρα 17.00 μμ: Επικοινωνία και αλληλεπίδραση μελών εθελοντικών οργανώσεων
  • Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ώρα 17.00 μμ: Διαδικτυακή αναζήτηση πόρων

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους εισηγητές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της ΕΛΛΟΚ:  

Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μπορούν να εγγραφούν, δηλώνοντας την συμμετοχή τους εδώ πέραν των μελών της ΕΛΛΟΚ και όσοι άλλοι πολίτες επιθυμούν να το παρακολουθήσουν, ενώ με τη δράση αυτή, ενδυναμώνοντας τα μέλη μας, δίνουμε ταυτόχρονα το αισιόδοξο μήνυμα της συνεχούς εκπαίδευσης και αφοσίωσης στους σκοπούς και το όραμά μας για ολοκληρωμένη φροντίδα κάθε ασθενούς με καρκίνο και υποστήριξη των επιβιωσάντων.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD