Θεαματική είναι η χρήση της καινοτομίας στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Η υπόσχεση για σημαντικές προόδους στη θεραπεία του καρκίνου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, με πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία και τις θεραπείες συνδυασμού.

Η ανοσοθεραπεία, είναι η καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση, που βασίζεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να καταπολεμήσει και, ιδανικά, να καταστρέψει το καρκινικό κύτταρο.

Η ανοσοθεραπεία δεν προσβάλλει άμεσα το καρκινικό κύτταρο, αλλά αποκαθιστά την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση έναντι του όγκου, παρέχοντας διαρκή ανταπόκριση και μακροχρόνια επιβίωση στους ασθενείς.

Συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία έχει αρχίσει ήδη να επιδεικνύει υψηλότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ανταποκρίσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν εκτενή προγράμματα κλινικών μελετών για μια πληθώρα ενδείξεων στις οποίες η ανοσοθεραπεία ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Η ανοσοογκολογία αποτελεί το νέο πρότυπο φροντίδας (standard of care) για πολλές μορφές καρκίνου, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής πολλών εκ των ογκολογικών ασθενών, μετατρέποντας τον καρκίνο, σταδιακά, από οξεία σε χρόνια πάθηση.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες, όπως επιβεβαιώνεται από κλινικές μελέτες, είναι ο αντικειμενικός έλεγχος της νόσου για μακρύτερο χρονικό διάστημα και για περισσότερους ασθενείς.

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της συνολικής επιβίωσης του ασθενούς (overall survival) και συνολικό όφελος επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (αύξηση του Progression-free Survival, PFS), με βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Πνεύμονα 

Ο καρκίνος είναι πλέον η πρώτη νόσος με το μεγαλύτερο φορτίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, συμβάλλοντας στο 6% της συνολικής θνησιμότητας του πληθυσμού, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη θνητότητα (~75%) μεταξύ των άλλων τύπων καρκίνου στην Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, ειδικά όταν δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, είναι εξαιρετικά δυσχερής. Η μέχρι σήμερα θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα γινόταν με τη χημειοθεραπεία και αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες.  Για δεκαετίες, ελάχιστη πρόοδος είχε σημειωθεί στην αντιμετώπιση της νόσου καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Βιοδείκτης

Η ανοσοθεραπεία στην υποομάδα ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα, που οι όγκοι τους έχουν υψηλή έκφραση ενός νέου ανοσολογικού βιοδείκτη, του PDL-1, προσφέρει σημαντικές και μακρόχρονες ανταποκρίσεις ενώ υπερδιπλασιάζει τη συνολική επιβίωση σε σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία.

Εκτός όμως από τις επιτυχίες της ανοσοθεραπείας ως μονοθεραπείας, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και από την εφαρμογή συνδυασμών ανοσοθεραπείας: με κλασική χημειοθεραπεία, με άλλες ανοσοθεραπείες τη σε τριπλούς συνδυασμούς με χημειοθεραπεία και βιολογικούς παράγοντες.

Η ανοσοθεραπεία φέρνει την επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια στρατηγική- ορόσημο για το μέλλον, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA