Σπάνια είναι η μετάδοση του κορωνοϊού από ένα άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι "από τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται να είναι ακόμη σπάνιο ένας ασυμπτωματικός άνθρωπος να μεταδίδει τον ιό σε κάποιον άλλον".

Η δρ Βαν Κέρκοβ πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα έρχεται μετά την παρακολούθηση δεδομένων από συστήματα ιχνηλάτησης πολλών χωρών. Εξήγησε ότι τα ασυμπτωματικά κρούσματα ταυτοποιούνται συνήθως ως επαφές ενός ατόμου με συμπτώματα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει εξαιρετικά χαμηλή μετάδοση στις επαφές των ασυμπτωματικών ασθενών.

Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν ζωντανούς ιούς από δείγματα που ελήφθησαν από 300 ασυμπτωματικά περιστατικά στην Ουχάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η ίδια ωστόσο 24 ώρες μετά έκανε στροφή 180 μοιρών δηλώνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την μετάδοση από ασυμπτωματικούς. Όπως είπε στηρίχθηκε μόλις σε δυο τρεις έρευνες και ότι υπήρξε "παρεξήγηση" με την δήλωση ότι οι ασυμπτωματικοί σπάνια μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

"Απλά αντέδρασα σε μια ερώτηση, δεν εξέφραζα την πολιτική του ΠΟΥ ή κάτι τέτοιο", είπε. Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για την μετάδοση από ασυμπτωματικούς προήλθε από αρχικά μοντέλα τα οποία δεν προσφέρουν ακριβείς αναπαραστάσεις. "Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που μένει ανοικτό ερώτημα".

Αντιδράσεις 

Προ των διευκρινήσεων υπήρξε σφοδρή κριτική από λοιμωξιολόγους. «Εξεπλάγην πολύ από την δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει ο Λίαμ Σμιθ (Liam Smeeth), καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η δήλωση της Μαρία βαν Κέρκοβ.

«Αντιβαίνει στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις μου από την επιστήμη, σύμφωνα με τις οποίες οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι - που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα - και οι προσυμπτωματικοί αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης των άλλων».

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν ήταν σήμερα διαθέσιμοι για τον σχολιασμό του θέματος, ενώ η ίδια η βαν Κέρκοβ πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός της ημέρας.

Ο Λίαμ Σμιθ και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κατανόηση των κινδύνων μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα είναι κρίσιμη καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας και προοδευτικά να τα αντικαθιστούν με συστήματα ιχνηλάτησης και απομόνωσης.

"Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μέτρα ιχνηλάτησης/εντοπισμού/απομόνωσης που εισάγονται σε πολλές χώρες", δηλώνει ο Μπαμπάκ Τζαβίντ (Babak Javid), σύμβουλος για τις Λοιμώδεις Νόσους του Cambridge University Hospitals.

 

ΠΗΓΗ: Euro2day

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο