Επιστήμονες που μελετούν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί οι μάσκες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό μετάδοσης του ιού.

Ο ιός τείνει να μολύνει πρώτα τη ρινική κοιλότητα και να αναπαράγεται λιγότερο καλά στο κατώτερο αναπνευστικό, ανακάλυψαν ερευνητές του University of North Carolina (UNC).

Ωστόσο, ορισμένες φορές εισχωρεί στους πνεύμονες όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες όπως μοιραία πνευμονία.

Ο Dr. Richard Boucher, δήλωσε ότι αν η μύτη είναι το κύριο αρχικό σημείο από το οποίο πηγάζουν λοιμώξεις των πνευμόνων, τότε η ευρεία χρήση μασκών για την προστασία της ρινικής κοιλότητας καθώς και οποιαδήποτε θεραπευτική τεχνική που μειώνει τον ιό στη μύτη, όπως αντιικα ρινικά σπρέι, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη.

Η έρευνα αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για την εξέλιξη της νόσου και την ένταση μετά τη λοίμωξη, δήλωσαν ερευνητές.

Σε σειρά πειραμάτων στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί εύκολα να μολύνει κύτταρα της μύτης αλλά λιγότερο κύτταρα στο τοίχωμα του φάρυγγα και των βρόγχων και ακόμα λιγότερο τα κύτταρα των πνευμόνων.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι κύτταρα στη ρινική κοιλότητα είχαν περισσότερη πρωτεΐνη ACE2 την οποία χρειάζεται ο ιός για να προσκολληθεί, σε σχέση με το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί η μύτη είναι το σημείο έναρξης της λοίμωξης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ορισμένα κύτταρα αεραγωγών δεν είχαν μολυνθεί, κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

Αυτό υποδεικνύει ότι άγνωστοι παράγοντες στα κύτταρα των αεραγωγών καθορίζουν πώς προχωρά η λοίμωξη και ενδεχομένως μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι νοσούν πιο βαρά από άλλους και γιατί άλλοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Είναι επίσης πιθανό, άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε άλλους κορωνοϊούς να έχουν κάποια ανοσία στον SARS-CoV-2, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell.

 

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας