Η Αμερικανική εταιρεία γαστρενετρολόγων σε νέες οδηγίες της, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές ενδείξεις που να στηρίζουν τη χρήση των προβιοτικών για την αντιμετώπιση των περισσότερων πεπτικών διαταραχών.

ΤΟ AGA επισκόπησε δημοσιευμένες έρευνες για τη χρήση των προβιοτικών στις πεπτικές διαταραχές.

Η επισκόπηση δεν ανακάλυψε επαρκείς ενδείξεις που να συνιστούν τα προβιοτικά για τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη λοίμωξη από C. difficile, ανέφερε το AGA.

Η Dr. Grace Su, δήλωσε ότι ασθενείς που λαμβάνουν προβιοτικά για τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα ή τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα πρέπει να σκεφτούν να τα σταματήσουν. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ακριβά και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν όφελος ή να επιβεβαιώνουν έλλειψη βλάβης, δήλωσε και προτρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Οι νέες οδηγίες επίσης είναι αντίθετες  στη χρήση προβιοτικών για την αντιμετώπιση οξείας γαστρεντερίτιδας στα παιδιά.

Η οδηγία στηρίζει τη χρήση ορισμένων προβιοτικών σε 3 καταστάσεις- πρόληψη λοίμωξης από C. difficile σε ενήλικες και παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτικά, πρόληψη της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας σε πρόωρα, λιποβαρή νεογνά και έλεγχο της φλεγμονές του Pouch.

Χρειάζονται καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για προβιοτικά και έρευνα για άλλες σχετικές παθήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology.

 

Πηγές:
Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA