Σε άλλη διάσταση μπαίνει η διαδικασία ιχνηλάτησης κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Νοσημάτων (ECDC) αναζητεί εφαρμογές (applications), οι οποίες θα μπορούν να λειτουργήσουν μέσω "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων. 

Στο θέμα εμπλέκονται, ωστόσο, και ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και τονίζεται πως η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ιχνηλάτηση θα είναι προαιρετική.

Οι ειδικοί του Οργανισμού αναφέρουν πως η ανίχνευση επαφών έχει ιδιαίτερη σημασία, όσο προχωρεί η άρση των μέτρων περιορισμού.

Οι εφαρμογές για κινητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην ειδοποίηση περισσότερων επαφών, καθώς δεν βασίζονται στη μνήμη του ατόμου που εντοπίστηκε ως θετικός στον ιό.

Θα μπορούν, επίσης, να εντοπίζονται άγνωστες επαφές, οι οποίες θα ειδοποιούνται γρήγορα, ακόμη και εάν βρίσκονται εκτός της χώρας αναζήτησης.

Τα "apps" για κινητές συσκευές μπορούν να συμπληρώνουν και να μην υποκαθιστούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ιχνηλάτησης.

Με σημερινη αναφορά, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, προσδιορίζονται επιδημιολογικά και λειτουργικά ζητήματα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι Αρχές Δημόσιας Υγείας και οι προγραμματιστές που θα μετάσχουν στο εγχείρημα.

Οι Αρχές πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια επιλογής, ανάπτυξης, πιλοτικής εφαρμογής και διάθεσης των εφαρμογών, για να διασφαλιστεί ότι προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Πρόκληση

Όπως επισημαίνεται οι εφαρμογές για κινητά που υποστηρίζουν τον εντοπισμό επαφών είναι ένα νέο "εργαλείο" και αποτελεί μία νέα πρόκληση.

Μεγάλος αριθμός προγραμματιστών εργάζονται σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, παράλληλα και στις δημόσιες αρχές, αναζητώντας διαφορετικές  επιλογές.

Με το έγγραφο του ECDC επιχειρείται να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ των Αρχών και των προγραμματιστών.

Το ζητούμενο είναι να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εφαρμογών, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπουν την ενημέρωση ρυθμίσεων και παραμέτρων.

Εκφράζονται πολλές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους σε κινητά τηλέφωνα, σε σχέση με νομικά και ζητήματα προστασίας προσωπικων δεδομένων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας