Επιστήμονες ανέλυσαν τι είναι αυτό που κάνει την αγκαλιά τέλεια.

Ερευνητές του Toho University μέτρησαν τη χαλαρωτική επίδραση της αγκαλιάς, με διαφορετικές πιέσεις, σε νεογνά και όταν αυτές δίνονταν από ξένους, σε σύγκριση με αυτές των γονέων.

Παρακολουθώντας τον καρδιακό παλμό των μωρών και χρησιμοποιώντας αισθητήρες πίεσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αντίδραση των μωρών στο να κρατώνται απλώς, στο να αγκαλιάζονται με μέτρια πίεση και με ισχυρή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell, και έδειξαν ότι μωρά ησύχασαν περισσότερο από μέτριας πίεσης αγκαλιά σε σύγκριση με το απλό κράτημα αλλά η χαλαρωτική επίδραση μειωνόταν στην περίπτωση  στενής αγκαλιάς.

Οι ερευνητές κράτησαν τη διάρκεια της αγκαλιάς στα 20 δευτερόλεπτα, καθώς ήταν σχεδόν απίθανοι να αποφύγουν την κακή διάθεση του μωρού κατά τη διάρκεια αγκαλιάς ενός τουλάχιστον λεπτού.

Σε νεογνά μεγαλύτερα των 125 ημερών, η χαλαρωτική επίδραση ήταν μεγαλύτερη όταν λάμβαναν αγκαλιά από γονέα σε σχέση με αγκαλιά από άγνωστη γυναίκα.

Επομένως, η τέλεια αγκαλιά θωρείται να είναι αυτή της μέτριας πίεσης από έναν γονέα, πιστεύουν ερευνητές.

Τα μωρά δεν είναι τα μόνα που νιώθουν τα οφέλη μιας ανακουφιστικής αγκαλιάς, έδειξε η έρευνα.

Και οι γονείς έδειξαν σημαντικά σημάδια χαλάρωσης όταν αγκάλιαζαν το παιδί τους.

Είναι γνωστό ότι η ορμόνη οξυτοκίνη απελευθερώνεται στη στενή σωματική επαφή αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο χρόνος για το πείραμα ήταν πολύ μικρός για να παίζει ρόλο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με την έρευνά τους είναι η πρώτη φορά που η σωματική επίδραση της αγκαλιάς στο μωρά έχει μετρηθεί και δήλωσαν ότι η εργασία τους θα πρέπει να προχωρήσει τις γνώσεις για το δεσμό γονέα- παιδιού και την παιδική ψυχολογία.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει εφαρμογή για τον έγκαιρο εντοπισμό του αυτισμού, δήλωσε ο ερευνητής Hiromasa Funato.

Η έρευνα εστιάζει στις διάφορες αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς-αυτό αλλάζει τον καρδιακό παλμό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας