Εργαστήριο σε chip φάνηκε υποσχόμενο όσον αφορά τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό, αρχικού σταδίου, και όγκων που έχουν αναπτυχθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Το EV-CLUE χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία για να διοχετεύσει μικροσκοπική  ποσότητα αίματος σε 8 μικροσκοπικά κανάλια εξοπλισμένα ωστε να εντοπίζουν διαφορετικούς δείκτες καρκίνου, εξήγησε ο ερευνητής Liang Xu, του University of Kansas.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το τεστ εξοπλίζοντας ένα από τα κανάλια του να ερευνά για το ένζυμο MMP14, που απελευθερώνεται από όγκους.

Το ένζυμο επιτίθεται σε υγιή κύτταρα με τρόπους που μοιάζουν να προάγουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Σε αρχικές δοκιμές που εστίασαν στο ένζυμο, η συσκευή εντόπισε καρκίνο στο μαστό αρχικού σταδίου ή μεταστατικό με ακρίβεια 97% σε μια ομάδα 30 ατόμων και 93% σε ομάδα 70 ατόμων.

Η συγκεκριμένη πολύ ευαίσθητη τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια μετάστασης-κάτι που είναι σημαντικό για τη μείωση του ποσοστού θανάτου γυναικών με καρκίνο μαστού.

Ο Dr. Bill Cance, του American Cancer Society, δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία είναι μια από τις πολλές προσπάθειες να αναπτυχθεί υγρή βιοψία που θα χρησιμοποιούσε εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση καρκίνου.

Σημείωσε, ότι η συσκευή φαίνεται υποσχόμενη, αλλά πρέπει να δοκιμαστεί σε πολλούς ασθενείς για να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Τα chips του EV-CLUE δημιουργούνται με εκτυπωτή τρισδιάστατης εκτύπωσης σε διαδικασία που θα μπορούσε να διατίθεται ευρέως. Η χρήση chips θα μπορούσε να είναι πιο φτηνή από τη μαστογραφία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

Πηγές:
Science Translational Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου