Το καλό επίπεδο της βιταμίνης D είναι ωφέλιμο στην πρόληψη του καρκίνου και στην πρόγνωση διαφόρων ειδών καρκίνου, αναφέρει νέα επισκόπηση. Η αντικαρκινική επίδραση της βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα τονισμένη στην πρόληψη και αγωγή του καρκίνου στο παχύ έντερο και στους καρκίνους του αίματος. Επιπλέον, υψηλή ανταπόκριση σε αυτήν μπορεί να συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου.

Η επισκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Seminars in Cancer Biology από τον καθηγητή Carsten Carlberg του University of Eastern Finland και τον καθηγητή Alberto Muñoz του Autonomous University of Madrid, δίνει νέες πληροφορίες για τη μοριακή βάση της σηματοδότησης της βιταμίνης D και το ρόλο της στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Η βιταμίνη D, εκτός του ζωτικού της ρόλου στα οστά, αναφέρουν οι ερευνητές, ρυθμίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ασκεί την επίδρασή της μέσω του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR).

Η επισκόπηση αναφέρει, ότι έρευνες που εστιάζουν στην επίδραση της βιταμίνης D σε διάφερα είδη καρκίνου δίνουν τις ισχυρότερες ενδείξεις για τα οφέλη της στον καρκίνο παχέος εντέρου και αίματος. Η βιταμίνη είναι σημαντική για την κυτταρική διαφοροποίηση των κυττάρων αίματος στην αιμοποίηση και στα ενήλικα βλαστικά κύτταρα σε ταχέως αναγεννημένους ιστούς, όπως το παχύ έντερο ή το δέρμα.

Το πολύ χαμηλό επίπεδο οδηγεί σε χαμηλότερη από την πρέπουσα λειτουργία του VDR και σε αυξημένο κίνδυνο κύτταρα να αρχίζουν να μετατρέπονται σε καρκινικά που αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Ακόμα και σε άλλα είδη καρκίνου, όπως μαστού και προστάτη, η χαμηλή βιταμίνη D συνδέεται με υψηλότερη εμφάνιση καρκίνου και φτωχότερη πρόγνωση.

Σύμφωνα με την επισκόπηση, καλό επίπεδα βιταμίνης D είναι ωφέλιμο στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ υπάρχουν  λιγότερες αποδείξεις για τη χρησιμότητα της βιταμίνης στην αγωγή κατά του καρκίνου.

Πηγές:
University of Eastern Finland

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο