Οι μάσκες εκτιμάται ότι επιβραδύνουν την εξάπλωση των ιών, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το πόσο καλά δρουν.

Στο Physics of Fluids, ο Talib Dbouk και ο Δημήτρης Δρικάκης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, χρησιμοποίησαν μοντέλα σε υπολογιστή για να χαρτογραφήσουν το αναμενόμενο μοτίβο ροής μικρών σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν κάποιος που φορά μάσκα βήχει επανειλημμένως.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μάσκες μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση ιών μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος της μάσκας επηρεάζεται αρνητικά από επανειλημμένο βήχα, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση νοσούντος ανθρώπου. Επανειλημμένος βήχας μειώνει την αποτελεσματικότητα αφήνοντας περισσότερα σταγονίδια να περάσουν.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Ακόμα και όταν φοριέται μια μάσκα, ορισμένα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν σε σημαντική απόσταση- μέχρι 1 μέτρο σε περιόδους ελαφρού βήχα. Χωρίς μάσκα, τα σταγονίδια ταξιδεύουν δυο φορές πιο μακριά, επομένως η μάσκα βοηθά. Η μάσκα επίσης μειώνει τον αριθμό των σταγονιδίων που δραπετεύουν από αυτήν αλλά αποτυγχάνει να τα εμποδίσει εντελώς.

Οι υπολογισμοί, επίσης αποκάλυψαν επίδραση στο μέγεθος των σταγονιδίων λόγω της αναταραχής στη ροή που συναντά η μάσκα, δραπετεύοντας  και μπαίνοντας στο περιβάλλον.

Ο Δρικάκης δήλωσε ότι το μέγεθος των σταγονιδίων αλλάζει και κυμαίνεται συνεχώς σε κύκλους βήχα, ως αποτέλεσμα αρκετών αλληλεπιδράσεων με τη μάσκα και το πρόσωπο.

Ο Dbouk εξήγησε πως το μέγεθος των σταγονιδίων θα μπορούσε να αλλάζει. Οι μάσκες μειώνουν τη συσσώρευση σταγονιδίων κατά τη διάρκεια επανειλημμένων κύκλων βήχα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν μεγάλα σταγονίδια ή μικρά είναι πιο μολυσματικά.

Ο Δρικάκης δήλωσε ότι η χρήση μάσκας δεν θα δώσει ολοκληρωτική προστασία. Επομένως, η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένει αναγκαία.

 

Πηγές:
Physics of Fluids

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας