Πειραματική εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη διάγνωση του καρκίνου του ήπατος, αναφέρουν ερευνητές του U.S. National Cancer Institute.

Το τεστ εξετάζει ανθρώπους για προηγούμενη έκθεση σε συγκεκριμένους ιούς που μπορεί ενδεχομένως να αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Ο Xin Wei Wang, δήλωσε ότι μαζί με υπάρχοντα τεστ, το νέο τεστ θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέταση ανθρώπων που έχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Πρόσθεσε, ότι η μέθοδος είναι σχετικά απλή και φτηνή και απαιτεί μόνο μικρό δείγμα αίματος.

Αντί να εστιάζει σε κύτταρα, το νέο τεστ εντοπίζει στοιχεία του περιβάλλοντος του καρκίνου-σημάδια που άφησαν πίσω παλιοί ιοί.

Η λοίμωξη από ηπατίτιδα B ή C ή η κίρρωση του ήπατος είναι μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ.

Χρειάζεται καλύτερος τρόπος να εντοπιστούν άνθρωποι που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και ποιοι θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά.

Η βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης και η παρακολούθηση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος είναι σημαντικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell.

 

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA