H παγκόσμια επιβάρυνση στο ΑΕΠ της επόμενης πενταετίας από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα κυμαίνεται σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο (ταχεία ανάπτυξη) στα 3,3 τρισ. δολάρια (0,65 τοις εκατό του πενταετούς ΑΕΠ) έως 82,4 τρισ. δολάρια  (16,3 τοις εκατό) που είναι και το απαισιόδοξο σενάριο (οικονομική καθίζηση). Εκτιμήσεις που πραγματοποίησε το  Κέντρο Σπουδών για τον Κίνδυνο, του University of Cambridge Judge Business School.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ο υπολογισμός του κινδύνου των απωλειών θα είναι 26,8 τρισ. δολ. ή 5,3 τοις εκατό του πενταετούς ΑΕΠ, λέει η παρουσίαση «COVID-19 και business risk» που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Κινδύνου.

Αναλυτικότερα, οι απώλειες για τις ΗΠΑ θα κυμανθούν από 550 δισ. δολ. (0,4 τοις εκατό του πενταετούς ΑΕΠ) έως 19,9 τρισ. δολ. (13,6 τοις εκατό), στο Ηνωμένο Βασίλειο από 96 δισ. δολ. (0,46 τοις εκατό) έως  3,5 τρισ. δολ. (16,8 τοις εκατό) και στην Κίνα από 1,03 τρισ. δολ. (0,9 τοις εκατό) έως 19,2 τρισ. δολ. (16,5 τοις εκατό).

Το Κέντρο Κινδύνων ανέπτυξε τη μέτρηση GDP @ Risk τα τελευταία χρόνια και την έχει εφαρμόσει για να μετρήσει την πιθανή απώλεια από μια σειρά δυσάρεστων και απρόβλεπτων γεγονότων, από φυσικές καταστροφές έως κυβερνοεπιθέσεις και πανδημίες.

«Το GDP @ Risk σχεδιάστηκε ως μια σταθερή μέτρηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση και την τυποποίηση διαφορετικών τύπων απειλών», λέει ο Δρ Andrew Coburn, Επικεφαλής Επιστήμονας στο Κέντρο Κινδύνων στο Cambridge. «Οι νέοι υπολογισμοί για το ΑΕΠ @ Κίνδυνος από την πανδημία δεν είναι προβλέψεις, αλλά μάλλον προβλέψεις που βασίζονται σε διάφορα εύλογα σενάρια που θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια και που σχετίζονται με τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19».

Τα τέσσερα επίπεδα σεναρίων που εξετάστηκαν για τον οικονομικό τους αντίκτυπο είναι:

  • L1: Ένα σενάριο αισιόδοξης πορείας ανάκαμψης στο οποίο η αυξημένη ζήτηση τροφοδοτεί μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα σήμερα
  • L2: Οικονομική πρόβλεψη συναίνεσης - το μεσαίο εύρος προβλέψεων από οικονομικούς εμπειρογνώμονες, ζητώντας τώρα μια αργή καμπύλη ανάκαμψης με κάποια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης πριν από τη διαδικασία ανάκαμψης
  • L3: Απαισιόδοξη προοπτική διαρθρωτικών ζημιών στην οικονομία και μακρά περίοδο ύφεσης
  • L4: Το σενάριο της οικονομικής καθίζησης μιας μακροπρόθεσμης ύφεσης στην οικονομία με αρνητικές  μελλοντικά υποθέσεις, όπως σοβαρά δεύτερα κύματα μόλυνσης ή πολιτική προστατευτισμού.

Οι προβλέψεις του Κέντρου Μελετών Κινδύνου βασίζονται στο ΑΕΠ του 2019 ύψους 69,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις 19 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και ένα βασικό ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια των 507 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα