Το επίκαιρο θέμα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω αερολυμάτων που διαχέονται από τα κλιματιστικά, σχολιάζουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε χθεσινή τους αναφορά, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, επικαλούνται μία σειρά από μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα, οι οποίες έχουν οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα:

  • Η μετάδοση της COVID-19 συμβαίνει συνήθως σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.
  • Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, ενδείξεις λοίμωξης από μολυσμένα αερολύματα που διαχέονται μέσω των αγωγών του συστήματος κλιματισμού - εξαερισμού. Ο κίνδυνος αξιολογείται ως πολύ χαμηλός. Αερολύματα είναι μικρά σταγονίδια και πυρήνες σταγονιδίων που παραμένουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα μεγάλα σταγονίδια.
  • Τα καλά συντηρημένα συστήματα φιλτράρουν με ασφάλεια μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. 
  • Είναι πιθανό τα μικρά σταγονίδια και οι πυρήνες τους να εξαπλωθούν μέσω των συστημάτων ενός κτιρίου ή ενός οχήματος στην περίπτωση που λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης του αέρα.
  • Η ροή αέρα που δημιουργείται από μονάδες κλιματισμού μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση σταγονιδίων που εκκρίνονται από μολυσμένα άτομα σε μεγαλύτερες αποστάσεις στους εσωτερικούς χώρους.
  • Τα κλιματιστικά και τα συστήματα εξαερισμού μπορεί να έχουν συμπληρωματικό ρόλο στη μείωση της μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους, αυξάνοντας τον ρυθμό αλλαγής του αέρα, μειώνοντας την ανακύκλωσή του και αυξάνοντας τη χρήση εξωτερικού αέρα.

Λοιμώξεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, ο κακός εξαερισμός σε κλειστούς χώρους σχετίζεται με αυξημένη μετάδοση αναπνευστικών λοιμώξεων. Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις μετάδοσης της COVID-19 σε κλειστούς χώρους.

Ο ρόλος του εξαερισμού στην αποτροπή της μετάδοσης του ιού δεν είναι σαφώς καθορισμένος. Εκτιμάται πως μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων από το αναπνευστικό, ενώ γίνονται αναφορές και για τον ρόλο των αερολυμάτων

Μελέτες δείχνουν ότι τα σωματίδια SARS-CoV-2 μπορούν να παραμείνουν μολυσματικά σε διάφορα υλικά και σε σταγονίδια σε εσωτερικούς χώρους, με τη διάρκεια της μολυσματικότητας να εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Μετάδοση

Οι επιστήμονες του Οργανισμού υπογραμμίζουν πως η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως σε πολυσύχναστους, περιορισμένους εσωτερικούς χώρους.

Πολύ υψηλή είναι η πιθανότητα μετάδοσης σε χώρους εργασίας (γραφεία, εργοστάσια), σε εκδηλώσεις, σε εστιατόρια, σε χιονοδρομικά κέντρα, σε πάρτι, σε εμπορικά κέντρα, σε κοιτώνες εργαζομένων, σε μαθήματα χορού, σε κρουαζιερόπλοια και σε οχήματα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η μετάδοση μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το τραγούδι σε χορωδία ή κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών που χαρακτηρίζονται από αυξημένη παραγωγή αναπνευστικών σταγονιδίων (ψαλμωδίες).

Με τη μετάδοση του ιού συνδέονται και υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως καρναβαλικές και αγώνες ποδοσφαίρου.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι