Μολονότι πολλά και μεγάλα τμήματα του πλανήτη, μετά από μήνες, ανοίγουν τις "κλειδαριές" της απομόνωσης λόγω του κορωνοϊού, μια σειρά από νέα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θα ξεμπερδέψει σύντομα με την πανδημία, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μολύνσεις στον πλανήτη αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, ιδιαίτερα σε Λατινική Αμερική και Ασία, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία.

Άλλες χώρες που είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επιβράδυνση ή τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας – καταγράφουν νέες αυξήσεις κρουσμάτων καταδεικνύοντας πόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί η κατάσταση μετά το lockdown.

Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον πάνω από 120.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 2,31 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 640.000 ανθρώπων που έχουν θεραπευθεί. Αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, σε απόλυτα μεγέθη. 

Διάφορες αμερικανικές πολιτείες έχουν πλέον άρει τα μέτρα περιορισμού και η Νέα Υόρκη -η πόλη που έχει υποστεί μακράν το χειρότερο χτύπημα- έκανε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τη Δευτέρα, επιτρέποντας να ανοίξουν για το κοινό εμπορικά καταστήματα που ως τώρα δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν.

Όμως σε πολλές πολιτείες του αμερικανικού Νότου και της Δύσης, καταγράφεται ταχύτατη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στη Φλόριντα, ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 επιβεβαιώθηκαν μόνο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η καμπύλη του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός παραμένει προς το παρόν σταθερή στην πολιτεία.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να ξεπεράσει το όριο των 150.000 νεκρών, εκτίμησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως "2 ως 4 εκατομμύρια ζωές" θα είχαν χαθεί αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Robert Koch Λόταρ Βίλερ δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι μπορεί να προληφθεί. Οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε lockdown η περιφέρεια Guetersloh έως τις 30 Ιουνίου, μετά την έξαρση κρουσμάτων σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος της περιοχής. Στην περιοχή κατοικούν πάνω περίπου 370.000 κάτοικοι.

Η μονάδα συσκευασίας κρεάτων στο Guetersloh της Ανατολικής Γερμανίας είχε λάβει εντολή να κλείσει μετά από περισσότερα από 1.500 κρούσματα κορωνοϊού στο εργοστάσιο που απασχολεί 6.000 εργαζόμενους ενώ έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα.

Κινητές ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορωνοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η υπόθεση είχε σημάνει συναγερμό στη χώρα, που αναζητά σημάδια πιθανού δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Άλλες εστίες της επιδημίας έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές του Βερολίνου μετατράπηκε σε hot spot εξαιτίας του κορωνοϊού. Ακριβώς τη στιγμή που η πόλη προσπαθούσε να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς, ένα ολόκληρο κτίριο διαμερισμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της συνοικίας Neukoelln μπήκε σε καραντίνα. Βρέθηκαν 70 κρούσματα μεταξύ των ενοίκων, ενώ η διαδικασία των τεστ συνεχίζεται.

Στη χώρα, ο δείκτης R -που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει κάποιος με κορωνοϊό- αυξήθηκε από 1,79 σε 2,88 μέσα σε ένα 24ωρο. Για να περιοριστεί η διάδοση της Covid-19, ο δείκτης αριθμός  πρέπει να είναι κάτω από 1.

Στη Νότια Κορέα, που αποτέλεσε ως ένα βαθμό παράδειγμα, μοντέλο για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού, βρίσκεται ξανά στο καναβάτσο. Αξιωματούχοι της υγείας δήλωσαν ότι ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων είναι ήδη σε εξέλιξη στη χώρα της Ασίας, ξεκινώντας κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών του Μάϊου.

Ο Jung Eun-kyeong, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ν. Κορέας, δήλωσε ότι το πρώτο κύμα της χώρας είχε τελειώσει τον Απρίλιο, όταν οι νέες περιπτώσεις μετάδοσης κορωνοϊού μειώθηκαν σε περίπου 10 την ημέρα. Από τα τέλη Μαΐου, τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι συνήθως μεταξύ 30 και 60. Συνολικά 281 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη Νότια Κορέα.

Στην Αυστραλία, η οποία έχει αναφέρει 102 θανάτους και πάνω από 7.400 κρούσματα κορωνοϊού, ένα νέο ξέσπασμα στην πολιτεία της Βικτόρια ανάγκασε τις αρχές να σφίξουν το ζωνάρι και να επιβάλουν πολλούς περιορισμούς.

"Είχαμε περισσότερες από 120 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες επτά ημέρες και η κύρια αιτία αυτής της αύξησης ήταν κρούσματα σε οικογένειες", δήλωσε ο Υπεύθυνος Υγείας της Βικτόριας, καθηγητής Brett Sutton. "Οι κάτοικοι δεν έχουν ακολουθήσει τις συμβουλές μας σχετικά με την απόσταση, την υγιεινή και τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων που προσκαλούν στο σπίτι".

Λατινική Αμερική και Ινδία

Στη Λατινική Αμερική θερίζει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στη Βραζιλία έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρου έχει υποτιμήσει επανειλημμένα τον κίνδυνο του ιού, τα περιστατικά αυξάνονται κατά περίπου 20.000 την ημέρα και οι θάνατοι περίπου 1.000 καθημερινά. Η χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία και ο τρίτος υψηλότερος θανάτων από την COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Ο απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 στην Αργεντινή τους 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 φθάσει τους 41.191. Ο δείκτης θνητότητας -το ποσοστό των θανάτων επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- αυξήθηκε στο 2,4%, ή σε 21,9 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η καμπύλη των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο.

Στο Μεξικό ο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού πλησιάζει τους 22.000 1.825 νεκρούς, επί συνόλου πάνω από 181.000 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η μεξικανική κυβέρνηση τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των υπηρεσιών υγείας να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς στη Χιλή τον Μάιο. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ θλιβερό ρεκόρ θανάτων καταγράφει και η Κολομβία.

Παρόμοια τάση με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει και η Ινδία, η οποία έχει αναφέρει περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα του ιού τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Έχει πλέον καταγράψει περισσότερες από 440.000 περιπτώσεις μόλυνσης και 14.000 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Η χώρα επέβαλε lockdown στα τέλη Μαρτίου, αλλά γρήγορα ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς. Οι Ινδοί αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα κόσμο και οι άνθρωποι που αναζητούν εξετάσεις και θεραπεία απομακρύνονται.

Στη Νότια Αφρική, η εκτόξευση της Covid-19 δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Cyril Ramaphosa να ανοίξει την οικονομία. Εστιατόρια, καζίνο, ξενοδοχεία και κομμωτήρια πρόκειται να ανοίξουν ξανά, παρά την αύξηση κατά 37% των κρουσμάτων σε μία μόνο εβδομάδα.

 

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις