Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gut.

Επίσης, η άνοια διαγνώστηκε 7 χρόνια νωρίτερα σε ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε σχέση με όσους δεν είχαν την πάθηση.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί ενδεχομένως να έχει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 1.742 ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί είτε με ελκώδη κολίτιδα είτε με νόσο του Crohn, μεταξύ  1998 και 2011.

Παρακολουθήθηκε για 16 χρόνια η νοητική τους υγεία μετά τη διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και συγκρίθηκε με αυτή 17.420 ανθρώπων που δεν είχαν τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μεγαλύτερο ποσοστό όσων είχαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εμφάνισαν άνοια έναντι όσων δεν είχαν (5.5% έναντι 1.5%).

Επιπλέον, άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαγνώστηκαν με άνοια 7 χρόνια νωρίτερα (76 έναντι 83).

Αφού ελήφθησαν υπόψη πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν, άνθρωποι με την πάθηση είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Από όλα τα είδη άνοιας, ο κίνδυνος Αlzheimer ήταν μεγαλύτερος. Όσοι είχαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αντιμετώπιζαν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σε σχέση με όσους δεν έπασχαν.

Ούτε το φύλο ούτε ο τύπος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είχαν επίδραση στα ευρήματα. Ωστόσο, ο κίνδυνος άνοιας φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη διάρκεια του διαστήματος που κάποιος είχε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης που δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Πηγές:
Gut.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια