Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο medRxiv, η χρήση 6mg δεξαμεθαζόνης για έως και 10 ημέρες οδήγησε πράγματι σε μείωση κατά 35% του ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με Covid-19 που βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη μετά από 28 ημέρες θεραπείας.

Σε ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο χωρίς επεμβατικό αερισμό, το φάρμακο μείωσε το ποσοστό θανάτου των 28 ημερών κατά 20%. Αλλά μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν οξυγόνο ή αερισμό, το ποσοστό θανάτου ήταν 22% υψηλότερο με τη δεξαμεθαζόνη.

Το όφελος της δεξαμεθαζόνης άρχισε να εμφανίζεται μετά από επτά ημέρες θεραπείας σε δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ονομασία Recovery, "όταν η φλεγμονώδης βλάβη των πνευμόνων ήταν πιθανόν πιο συχνή", σημείωσαν οι ερευνητές. Εξάλλου, η μεγαλύτερη επίδραση σε ασθενείς που νόσησαν πιο βαριά «υποδηλώνει ότι σε αυτό το στάδιο η ασθένεια κυριαρχείται από ανοσοπαθολογία, με τον ενεργό αναδιπλασιασμό του ιού να παίζει δευτερεύοντα ρόλο".

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εγκρίνει τη δεξαμεθαζόνη σε νοσοκομειακούς ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο.

Σε μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το remdesivir έδειξε ότι θα μπορούσε να  μειώσει το χρόνο έως την ανάρρωση κατά 47% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς που χρειάζονταν υποστήριξη οξυγόνου αλλά χωρίς μηχανικό αερισμό.  Ωστόσο, δεν συντόμευσε το χρόνο ανάρρωσης για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μηχανικό αερισμό.

Όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που χαρακτηρίζονταν ως σοβαρά, υπήρχαν 31 θάνατοι (7,7%) την 14η ημέρα  έναντι 53 περιπτώσεων (13,0%) για το εικονικό φάρμακο. Αυτό μεταφράστηκε σε μείωση 29%, μια διαφορά που δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Συγκρίνοντας τους δείκτες θανάτου και εξιτηρίου στην δοκιμή της Gilead που λέγεται Simple, με μια γνωστή μελέτη βάσης ασθενών, ο αναλυτής του Bernstein, Ronny Gal πρόσφατα εκτίμησε ότι το remdesivir προσέφερε όφελος περίπου 30% στους ασθενείς με COVID-19. Σε ευθυγράμμιση με την παρατήρηση των ερευνητών του Recovery, ο Gal εκτιμά ότι η δεξαμεθαζόνη λειτουργεί "πιθανώς λίγο καλύτερα σε ασθενείς με μηχανικό αερισμό, όπου η ανταπόκριση στα αντιιικά είναι κάπως χαμηλότερη".

Η δεξαμεθαζόνη θα αντικαταστήσει το remdesivir ως νέα τυπική θεραπεία; Αυτό θα εξαρτηθεί από μια δοκιμή συνδυασμού που θα συγκρίνει μόνο τη δεξαμεθαζόνη, το remdesivir και το ζεύγος των δύο, δήλωσε ο Gal.

Πηγές:
fiercepharma.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management