Επιστήμονες ολοκλήρωσαν δοκιμές μεγάλης κλίμακας ενός νέου πεντάλεπτου τεστ ούρων που μετρά πόσο υγιεινή είναι η διατροφή κάποιου και παρέχει το μοναδικό αποτύπωμα στα ούρα του.

Ερευνητές του Imperial College ανέλυσαν τα επίπεδα 46 μεταβολιτών στα ούρα 1.848 ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Οι μεταβολίτες θεωρούνται αντικειμενικός δείκτης ποιότητας της διατροφής και παράγονται κατά την πέψη διαφόρων τροφίμων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Nature Food.

Ο Dr Joram Posma, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα της διατροφής ενός ανθρώπου και αν αυτή είναι ο σωστός τύπος διατροφής για το βιολογικό προφίλ του.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν σχέση μεταξύ 46 μεταβολιτών στα ούρα και είδη τροφών ή θρεπτικών ουσιών.

Για παράδειγμα, ορισμένοι μεταβολίτες συνδέονταν με την πρόσληψη αλκοόλ, ενώ άλλοι με την πρόσληψη εσπεριδοειδών, φρουκτόζης, γλυκόζης και βιταμίνης C.

Σε δεύτερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Food από την ίδια ομάδα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία για να αναπτύξουν πεντάλεπτο τεστ που αποκαλύπτει ότι το μείγμα μεταβολιτών στα ούρα ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνολογία που παράγει το μοναδικό αποτύπωμα ενός ανθρώπου στα ούρα θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να λαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές για υγιεινή διατροφή.

Η Dr Isabel Garcia-Perez, εξήγησε ότι η τεχνολογία τους μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το πώς επεξεργάζονται οι τροφές στους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να δίνουν εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το αποτύπωμα στα ούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του σκορ ενός ανθρώπου (DMS).

Η ομάδα ζήτησε από 19 ανθρώπους να ακολουθήσουν διαφορετικές διατροφές-από πολύ υγιεινή έως ανθυγιεινή. Παρατήρησε ότι άνθρωποι που ακολούθησαν αυστηρά την ίδια διατροφή είχαν ποικίλλα σκορ DMS.

Όσο πιο υψηλό ήταν το σκορ DMS ενός ανθρώπου τόσο πιο υγιεινή ήταν η διατροφή του. Το υψηλότερο σκορ, επίσης φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και υψηλότερη ποσότητα εκλυόμενης ενέργειας, από τα ούρα.

Πηγές:
Nature Food.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα