Συμμετέχοντες σε έρευνα, οι οποίοι κοιμόνταν λιγότερες ώρες από το φυσιολογικό αισθάνονταν λιγότερη χαρά, ενθουσιασμό, προσοχή και πληρότητα, δήλωσε η καθηγήτρια  Ingvild Saksvik-Lehouillier, του Norwegian University of Science and Technology.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε συμμετέχοντες που κοιμόνταν στο σπίτι. Οι συμμετέχοντες πρώτα πέρασαν 7 νύχτες στο κρεβάτι τους και κοιμήθηκαν ως συνήθως.

Τρία πρωινά πραγματοποίησαν σειρά τεστ. Στη συνέχεια κοιμόνταν 2 ώρες λιγότερο για 3 νύχτες. Δυο από τα πρωινά υποβλήθηκαν στα ίδια τεστ.

Το πρακτικό μέρος του τεστ έλαβε μέρος περίπου 1,5 ώρα μετά την έγερση και χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν πιεί καφέ. Είδαν 365 φωτογραφίες με τυχαία γράμματα, σε μια οθόνη για 14 λεπτά. Αν δεν περιεχόταν το γράμμα ‘’χ’’ έπρεπε να πατήσουν συγκεκριμένο πλήκτρο και αν έβλεπαν το ‘’x ??’’ έπρεπε να μην κάνουν τίποτα.

Με αυτόν τον τρόπο εξετάστηκε η αντίδραση και η ακρίβεια. Ο χρόνος αντίδρασης μειώθηκε όταν έλειπε ύπνος από τους συμμετέχοντες αλλά αυξήθηκε το ποσοστό λάθους. Φαίνεται ότι κάποιος αντιδρά πιο γρήγορα για να επανορθώσει τη χαμηλότερη συγκέντρωση. Τότε θα υπάρχουν περισσότερα λάθη. Μπορεί να είναι έξυπνο να αποφεύγει κάποιος δραστηριότητες που χρειάζονται υψηλό επίπεδο ακρίβειας το πρωί, έχοντας κοιμηθεί λιγότερο από το φυσιολογικό.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η απώλεια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να έχει περίπου την ίδια επίδραση στην οδήγηση όπως και το αλκοόλ.

Αν και οι συμμετέχοντες είχαν όλο και καλύτερη απόδοση κάθε ημέρα που υποβάλλονταν στο τεστ μετά από φυσιολογικό ύπνο, είχαν χειρότερο σκορ στην ακρίβεια κάθε ημέρα, μετά από νύχτα ανεπαρκούς ύπνου.

Στο δεύτερο μέρος του τεστ, συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για να εντοπίσουν 20 θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

Οι συμμετέχοντες, είχαν χειρότερο σκορ στα θετικά συναισθήματα μετά από μια νύχτα ελλιπούς ύπνου και μετά από 3 νύχτες αυτά μειώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Η Saksvik-Lehouillier, δήλωσε ότι το πόσο κοιμάται κάποιος είναι μέρος της εικόνας αλλά είναι σημαντικό και το πότε κοιμάται. Μη φυσιολογικός κιρκαδιανός ρυθμός μπορεί να είναι χειρότερος από το να κοιμάται κάποιος πολύ λίγο. Συνιστάται να ξαπλώνει και να σηκώνεται την ίδια ώρα.

Η ερευνήτρια υπογράμμισε ότι οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο και είναι ευάλωτη ομάδα.

Η έρευνα έγινε σε 59 ανθρώπους 18 έως 35 ετών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα