Παιδιά ακόμα και 8 ετών μπορούν να δείξουν σημάδια αυξημένου κινδύνου για διαβήτη στην ενήλικο ζωή, αναφέρει βρετανική έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 4.000 συμμετέχοντες στις ηλικίες 8, 16, 18 και 25, ερευνώντας για συγκεκριμένα μοτίβα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Ενώ ο διαβήτης είναι πιο συνήθης σε μεγαλύτερη ηλικία, σημάδια ότι κάποιος έχει τάση να τον εμφανίσει μπορούν να φανούν περίπου 50 χρόνια πριν τη διάγνωση, σημείωσαν ερευνητές.

Το να γνωρίζουμε πώς μοιάζουν αυτά τα αρχικά σημάδια διευρύνει την ευκαιρία για πιο έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη του διαβήτη πριν γίνει βλαπτικός.

Ο ερευνητής Joshua Bell, του University of Bristol, ανακάλυψε ότι σε ευάλωτα παιδιά, ορισμένα είδη χοληστερόλης HDL ήταν χαμηλότερα στην ηλικία των 8 πριν αυξηθούν άλλα είδη χοληστερόλης, όπως η LDL.

Μέχρι τις ηλικίες 16 και 18, φλεγμονή και αμινοξέα ήταν επίσης αυξημένα.

Οι ερευνητές αναφέρονται στην επίπτωση της ευαλωτότητας παρά στην κλινική νόσο καθαυτή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι ήδη έχουν διαβήτη ενηλίκων. Πρόκειται για ανεπαίσθητες διαφορές στο μεταβολισμό νέων ανθρώπων που έχουν περισσότερο την τάση να εμφανίσουν διαβήτη μελλοντικά.

Δήλωσε, ότι τα ευρήματα βοηθούν να αποκαλυφθεί πώς ο διαβήτης ξεδιπλώνεται και τι στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για την πρόληψή του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

 

Πηγές:
Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα