Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ,  Tedros Adhanom Ghebreyesus, επανέλαβε σήμερα ότι η πανδημία επιταχύνεται -καθώς ορισμένες χώρες ξανάνοιξαν τις οικονομίες τους και σημείωσαν επανεμφάνιση των περιστατικών Covid-19.

Όπως δήλωσε αν και πολλές χώρες έχουν κάνει πρόοδο, η πανδημία επιταχύνεται. Όλοι θέλουμε αυτή να τελειώσει και να συνεχίσουμε τις ζωές μας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν βρίσκεται καν κοντά στο να τελειώσει.

Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 10 εκατ. ανθρώπους και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των 502,000. Ανω του 50% των νέων περιστατικών προερχόταν από χώρες της Αμερικής, την Κυριακή.

Ανω του 23% των  189,077 νέων περιστατικών που αναφέρθηκαν την Κυριακή προέρχονται από της ΗΠΑ. Η Βραζιλία ήταν η μόνη χώρα που ανέφερε περισσότερα νέα περιστατικά την Κυριακή από ό,τι οι ΗΠΑ.

Ο Tedros δήλωσε ότι ορισμένες χώρες είδαν και πάλι αύξηση των περιστατικών καθώς άρχισαν να ξανανοίγουν την οικονομία και την κοινωνία.

Η συνεχιζόμενη στρατηγική για την ευρεία διενέργεια τεστ, η διερεύνηση λοιμώξεων, ο εντοπισμός ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί και η απομόνωση ανθρώπων που μολύνθηκαν καθώς και η παροχή κατάλληλης αγωγής  θα σώσουν ζωές.

Η πιο σημαντική παρέμβαση για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης δεν είναι απαραίτητα υψηλής τεχνολογίας και μπορεί να γίνει από διάφορα επαγγέλματα. Πρόκειται για την ιχνηλάτηση και την καραντίνα επαφών.

Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να μάθουν από τις εμπειρίες τους όσον αφορά την καταπολέμηση του ιού.

Τα χειρότερα έπονται καθώς πολλές χώρες και ηγέτες παραμένουν διαιρεμένοι στην καταπολέμηση του ιού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και κάλεσε σε ένωση δυνάμεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας