Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά και την κοιλιά, που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Αυτό ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Η Ms. So Yun Yi, του University of Minnesota School of Public Health, δήλωσε ότι όταν καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη, η επιπλέον ποσότητα μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται.

Αυτός ο λιπώδης ιστός γύρω από την καρδιά και την κοιλιά απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη συμβουλή για περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ μακροχρόνιας κατανάλωσης ζάχαρης και αποθεμάτων λίπους γύρω από την καρδιά και άλλα όργανα.

Στην έρευνα, συμμετείχαν 3.070 υγιείς άνθρωποι, 18 έως 30 ετών.

Σε διάστημα 20 ετών μετρήθηκε η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων 3 φορές. Μετά από 25 χρόνια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία στο θώρακα και στην κοιλιά για να μετρηθεί ο όγκος λίπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη ζάχαρης σε διάστημα 20 ετών συνδεόταν με συσσώρευση λίπους αργότερα. Υψηλότερη πρόσληψη αναψυκτικών και πρόσθετης ζάχαρης συνδεόταν με μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους γύρω από όργανα.

Η ερευνήτρια συμβουλεύει να μειώνουν οι άνθρωποι την ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που καταναλώνουν καθημερινά.

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τεράστια ανησυχία" ΠΟΥ για μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer