Εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει ποιοι ασθενείς με COVID-19 είναι πιθανόν να χρειαστούν αναπνευστήρα.

Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύστημα σκορ, που θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς σε κίνδυνο για πιο στενή παρακολούθηση και για εξατομικευμένες αγωγές. Μπορεί επίσης ενδεχομένως να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς ο διαβήτης κάνει χειρότερο το αποτέλεσμα, σύμφωνα με ερευνητές του University of Virginia School of Medicine.

Η έρευνα έγινε σε 57 ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονταν αναπνευστήρα. Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος με δείγματα ασθενών που δεν χρειάστηκαν αναπνευστήρα.

Ανακάλυψαν ότι αγγεία συγκεκριμένης κυτοκίνης είναι προγνωστικά της πορείας της COVID-19.

Ο Dr. Bill Petri, δήλωσε ότι η απόκριση του ανοσοποιητικού που ανακάλυψε ότι προβλέπει τη σοβαρή δύσπνοια στην COVID-19 είναι γνωστό σε άλλες πνευμονικές νόσους ότι προκαλεί βλάβη.

Επομένως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο τρόπο πρόληψης της αναπνευστικής ανεπάρκειας σε ανθρώπους με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό καταστέλλοντας αυτή την κυτοκίνη. Η ομάδα σχεδιάζει να το δοκιμάσει σε μοντέλο πριν προχωρήσει σε κλινική δοκιμή.

Ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα 2 κυτοκινών σε ασθενείς με υψηλό σάκχαρο.

Αν και ερευνητές συνέδεσαν 2 άλλες κυτοκίνες με σοβαρή λοίμωξη, ήταν λιγότερο αξιόπιστοι προγνωστικοί παράγοντες για την ανάγκη αναπνευστήρα.

Σύμφωνα με τον Petri, το εύρημα για τις κυτοκίνες ρίχνει φως στο πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στη λοίμωξη από τον κορωνοιό και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να αναπτύξουν θεραπεία κατά της COVID-19.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο medRxiv.org. Η έρευνα θα πρέπει να θεωρηθεί προκαταρκτική.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν