Άνθρωποι με ενδοκρινικές διαταραχές μπορεί ενδεχομένως να έχουν επιδείνωση της πάθησής τους ως αποτέλεσμα της COVID-19, αναφέρει νέα επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Ο Noel Pratheepan Somasundaram, του National Hospital of Sri Lanka, ερεύνησε την προηγούμενη επιδημία SARS  για να συμβουλεύσει ενδοκιρνολόγους που περιθάλπουν ασθενείς με COVID-19.

Ο SARS-CoV-2 προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2 -πρωτεΐνη που εκφράζεται σε πολλούς ιστούς. Αυτό επιτρέπει στον ιό να εισχωρήσει στα ενδοκρινικά κύτταρα και να προκαλέσει το ‘’ χάος’’ που συνδέεται με τη νόσο.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει απώλεια όσφρησης και να εισχωρήσει στον εγκέφαλο.

Σε προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς, όπως ο SARS το 2003, πολλοί ασθενείς εμφάνισαν σύνδρομο με κούραση.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλείται σε ένα βαθμό από επινεφριδιακή ανεπάρκεια, κατάσταση στην οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετή κορτιζόλη λόγω βλάβης στην υπόφυση.

Κατά την επιδημία του SARS, ασθενείς που εμφάνισαν επινεφριδαική ανεπάρκεια συνήθως ανέρρωναν εντός ενός έτους.

Στεροειδή

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η εξέταση για ανεπάρκεια κορτιζόλης και η αντιμετώπιση ασθενών με στεροειδή μπορεί ενδεχομένως να γίνει ζωτικής σημασίας στρατηγική όσον αφορά την αντιμετώπιση.

Πολύ πρόσφατες έρευνες, πρόσθεσε, έδειξαν μειωμένη θνησιμότητα σε σοβαρά ασθενείς με COVID-19 που αντιμετωπίστηκαν με dexamethasone.

Η COVID-19, επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα περιστατικά διαβήτη και επιδείνωση υπάρχοντος διαβήτη.

Πηγές:
Journal of the Endocrine Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας