Ο βαθύς ύπνος είναι αναγκαίος για καλή υγεία και πολύ λίγος μπορεί ενδεχομένως να βραχύνει τη ζωή, αναφέρει νέα έρευνα.

Για κάθε 5% μείωση του ύπνου REM, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται κατά 13% έως 17% στους ηλικιωμένους και στους μεσήλικες, αναφέρουν ερευνητές.

Η Eileen Leary, του Stanford University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα ανακάλυψε σε 2 ανεξάρτητες ομάδες, ότι χαμηλότερο επίπεδο ύπνου REM συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο φτωχός ύπνος REM προκαλεί θάνατο αλλά ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα έγινε σε 2.600 άντρες μέσης ηλικίας 76 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για 1.400 ανθρώπους μέσης ηλικίας 52 ετών, που ήταν μέρος άλλης έρευνα και παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια.

Ο φτωχός ύπνος REM συνδέθηκε με πρόωρο θάνατο από οποιοδήποτε αίτιο, καθώς και από καρδιαγγειακές και άλλες νόσους.

Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος για τις 2 ομάδες.

Η Leary δήλωσε, ότι ο ύπνος REM φαίνεται να είναι αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας και μπορεί ενδεχομένως να έχει άλλες προγνωστικές αξίες όσον αφορά την υγεία.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι μόνο ο συνολικός χρόνος ύπνου σημαντικός αλλά η εξασφάλιση της σωστής ισορροπίας των διαφορετικών σταδίων.

Η μελέτη επίσης ανοίγει νέες οδούς έρευνας για να διαπιστωθεί αν επιστήμονες θα πρέπει να εστιάσουν σε αγωγές που επηρεάζουν όχι μόνο τον ύπνο αλλά και που στοχεύουν στην ισορροπία των σταδίων ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology.

 

Πηγές:
JAMA Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι άνθρωποι κινούνται πιο αργά καθώς γερνούν [μελέτη]
'Ερευνα GPO για τον ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ 3 στους 5 πολίτες [πίνακες]
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ