Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν δυο νέες έρευνες.

Στην πρώτη, ερευνητές εστίασαν σε 9.700 ανθρώπους που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 και 13.600 που δεν εμφάνιζαν. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 8 ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά από προσαρμογή για τον τρόπο ζωής και κοινωνικούς και διατροφικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη έναντι όσων είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Κάθε αύξηση 66 γραμ. την ημέρα στην  κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδεόταν με 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δήλωσε η Nita Forouhi, του University of Cambridge.

Η άλλη έρευνα περιλάμβανε 158.000 Αμερικανίδες και  36.000 Αμερικανούς.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής και της διατροφής, άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης είχαν 29% χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά σε κατανάλωση.

Οι έρευνες δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση και δημοσιεύτηκαν στο BMJ.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει