Η κατανάλωση νωπού, μη παστεριωμένου γάλακτος μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία αν το γάλα αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα μικρόβια αυτά, που φέρουν γονίδια αντιμικροβιακής αντοχής, μπορεί στη συνέχεια να τα μεταδώσουν σε άλλα βακτήρια, εξαπλώνοντας έτσι την αντίσταση στα αντιβιοτικά, λένε οι ερευνητές.

Το μήνυμα της νέας έρευνας είναι πως το μη παστεριωμένο γάλα πρέπει να διατηρείται συνεχώς στο ψυγείο, δήλωσε ο ερευνητής Jinxin Liu, ερευνητής στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων στο University of California, Davis.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν μη παστεριωμένο γάλα, γιατί πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό αφού περιέχει προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που κάνουν καλό στη λειτουργία του πεπτικού, αλλά η νέα έρευνα δεν τα εντόπισε στα δείγματα γάλακτος που εξέτασε.

"Περιμέναμε να βρούμε μεγάλες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων στα δείγματα μη παστεριωμένου γάλακτος που εξετάσαμε, αλλά δεν βρήκαμε κάτι" είπε ο Liu. "Είδαμε όμως πως όταν μένει το ωμό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, αναπτύσσονται δραματικά περισσότερα ανθεκτικά μικρόβια απ' ό,τι στο παστεριωμένο".

Τα βακτήρια που φέρουν γονίδια αντιμικροβιακής αντοχής είναι πολύ επικίνδυνα. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 670.000 Ευρωπαίοι μολύνονται από ανθεκτικά μικρόβια και πάνω από 33.000 πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αντιβιοτικά αποτελεσματικά εναντίον τους. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου UC Davis ανέλυσαν πάνω από 2.000 δείγματα γάλακτος που προμηθεύτηκαν από καταστήματα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες: την Καλιφόρνια, το Άινταχο, την Αριζόνα, τη Νότια Καρολίνα και το Μέιν. Το νωπό γάλα ήταν ασφαλές εφόσον παρέμενε στο ψυγείο. Όταν όμως αφηνόταν εκτός ψυγείου, αποκτούσε πολλά βακτήρια και μάλιστα ανθεκτικά.

"Αυτό σημαίνει πως δεν χαλάει απλώς, αλλά μετατρέπεται σε προϊόν υψηλού κινδύνου όταν δεν το διαχειριζόμαστε σωστά" είπε η Michele Jay-Russell, μικροβιολόγος και διευθύντρια στο Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων Western του UC Davis.

Πηγές:
Microbiome

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’