Η "φυσική κατάσταση" του εγκεφάλου σας εξαρτάται από το πόσο συχνά τον χρησιμοποιείτε. Κάθε φορά που κάνετε κάτι καινούριο ή διαφορετικό, δημιουργείτε νέα νευρικά μονοπάτια. Αυτά τα απλά κόλπα θα βοηθήσουν στην όξυνση του νου σας.

  • Χρησιμοποιήστε το αντίθετο χέρι

Εάν είστε αριστερόχειρες, αρχίστε να χρησιμοποιείτε το δεξί. Εάν είστε δεξιόχειρες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το αριστερή. Αυτή η τόσο απλή αλλαγή θα αναγκάσει τον εγκέφαλό σας να δημιουργήσει νέα μονοπάτια και να επανεξετάσει τον τρόπο που εκτελείτε τις καθημερινές σας εργασίες. Φορέστε το ρολόι σας στο αντίθετο χέρι για θυμάστε να το χρησιμοποιείτε.

  • Μάθετε αριθμούς τηλεφώνου

Κανείς δεν απομνημονεύει πλέον αριθμούς τηλεφώνου, αλλά δεν είναι και κάτι εύκολο. Προσπαθήστε να μαθαίνετε έναν καινούριο αριθμό τηλεφώνου κάθε μέρα.

  • Γράφετε καθημερινά μια ιστορία

Κάθε πρωί σκεφτείτε μια ιστορία την οποία μετά μπορείτε να διηγηθείτε. Η ιστορία μπορεί να αφορά κάτι πρόσφατο ή από το μακρινό παρελθόν σας. Προσπαθήστε να βρείτε τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για την αφηγηθείτε. Θα σας κάνει πιο ενδιαφέρον άτομο και παράλληλα θα ασκείτε τη μνήμη σας.

  • Παιχνίδια παρατήρησης

Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο πράγμα που θέλετε να παρατηρήσετε κάθε μέρα. Μπορεί τη μία μέρα να θέλετε να παρατηρήσετε πώς ντύνεται ο κόσμος. Όπου κι αν πάτε, παρατηρείτε τι φορά ο κόσμος και συγκρίνετε. Δώστε στον εγκέφαλό σας κάτι για να σκέφτεται. Την επόμενη μέρα, επιλέξτε κάτι άλλο να παρατηρήσετε.

  • Επιλέξτε άλλη διαδρομή

Είτε οδηγείτε, είτε περπατάτε διαλέξτε έναν άλλο δρόμο για να φτάσετε στον προορισμό. Μια τόσο απλή αλλαγή στη ρουτίνα σας μπορεί να ωθήσει τον εγκέφαλό σας να εξασκήσει τη χωρική μνήμη.

  • Σπάστε τη ρουτίνα

Κάντε κάτι με διαφορετική σειρά. Κάνετε τις δουλειές του σπιτιού το πρωί, αν τις κάνετε απόγευμα. Πιείτε καφέ το απόγευμα. Κάνετε τις καθημερινές σας εργασίες με νέα σειρά. Παρατηρήστε σας φαίνεται και πώς επεξεργάζεστε αυτήν την αλλαγή.

  • Λύστε ένα πρόβλημα

Προσποιηθείτε ότι ξεκινάτε μια επιχείρηση και σκεφτείτε πώς θα λύνατε ένα πρόβλημα που προέκυψε. Τι θα πουλούσατε και σε ποιον θα το πουλούσατε; Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και πώς θα τους νικήσετε; Δώστε στον εγκέφαλό σας κάτι για να σκέφτεται. Την επόμενη μέρα, σκεφτείτε πώς θα οργανώνατε μια καμπάνια για την κλιματική αλλαγή. Κάντε ό,τι μπορείτε για να αναγκάζεται ο εγκέφαλος να δημιουργεί νέες συνδέσεις.

  • Δημιουργήστε λίστες

Οι λίστες είναι υπέροχες. Η δημιουργία λιστών μάς βοηθά να συσχετίζουμε αντικείμενα μεταξύ τους. Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα μέρη στα οποία έχετε ταξιδέψει. Γράψτε μια λίστα με τα πιο αηδιαστικά φαγητά που έχετε φάει. Ή μια λίστα με τα καλύτερα δώρα που σας έχουν κάνει. Κάντε μια λίστα κάθε μέρα για να εξασκείτε μνήμη σας και να κάνετε νέες συνδέσεις.

  • Διαβάστε ένα βιβλίο

Διαλέξτε ένα βιβλίο για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα από αυτά που προτιμούσατε μέχρι τώρα. Αν διαβάζετε μυθιστορήματα αλλάξτε και διαβάστε κάτι για τα οικονομικά. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που δεν είναι μυθοπλασίας και μπορούν να σας διασκεδάσουν ενώ παράλληλα μαθαίνετε κάτι.