Η εγχείρηση αντικατάστασης του ισχίου μπορεί να βελτιώνει την οσφυαλγία στα άτομα που πάσχουν και τα από τα δύο προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα. Η έρευνα βασίστηκε σε 500 ασθενείς του Hospital for Special Surgery στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για ένα χρόνο μετά την αρθροπλαστική ισχίου.

Το περίπου 40% είχαν πόνο στη μέση πριν την εγχείρηση. Από αυτή την ομάδα το 82% ανέφεραν υποχώρηση του πόνου μετά το χειρουργείο. Όπως δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Jonathan Vigdorchik, χειρουργός ισχίου-γόνατος, η συσχέτιση ισχίου και μέσης ερευνάται εδώ και χρόνια. Στην αρθροπλαστική ισχίου ο χειρουργός αλλάζει μια κατεστραμμένη άρθρωση ισχίου με μία τεχνητή. Κατά μέσο όρο το 95% των ασθενών που χειρουργούνται βρίσκουν ανακούφιση από τους πόνους στο ισχίο. Η νέα έρευνα όμως δείχνει ότι ωφελούνται και ασθενείς με πόνο στη μέση.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε πως μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν βελτίωση της οσφυαλγίας είχαν οι ασθενείς με ευλύγιστη σπονδυλική στήλη πριν το χειρουργείο. Όταν η σπονδυλική στήλη είναι ευλύγιστη, το ελαττωματικό ισχίο μπορεί να της προκαλεί περισσότερες κινήσεις από τις αναγκαίες, με συνέπεια πόνο στη μέση, εξήγησε ο Vigdorchik.

Οι ασθενείς με φυσιολογική ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη ήταν αυτοί στους οποίους η οσφυαλγία αποκαταστάθηκε ολοκληρωτικά μετά το χειρουργείο. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι ο πόνος στη μέση τους ήταν συνέπεια της μειωμένης λειτουργικότητας του ισχίου τους.

Αντίθετα, η οσφυαλγία δεν υποχώρησε στους ασθενείς με δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη. Η δυσκαμψία παρουσιάζεται όταν κάποιος έχει σοβαρή αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη και η αρθροπλαστική ισχίου είναι απίθανο να παίξει ρόλο σε αυτήν.

Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons, AAOS).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο