Στην έρευνα αναλύθηκαν οι διατροφικές συνήθειες πάνω από 237.000 ανδρών και 179.000 γυναικών, οι οποίοι μεταξύ 1995 και 2011 συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την διατροφή και την υγεία τους. Οι πρωτεΐνες αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους, με το 40% από αυτές να προέρχεται από φυτικές πηγές και το 60% από ζωικές.

Στη διάρκεια 16 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η ανταλλαγή 10 γραμμαρίων ζωικής πρωτεΐνης με 10 γρ. φυτικής ανά 1.000 θερμίδες σχετιζόταν με μείωση κατά 12% του κινδύνου πρόωρου θανάτου στους άνδρες και 14% στις γυναίκες.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως η ανταλλαγή των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα κι αν ήταν μικρή. Όταν, π.χ., αφορούσε το 3% των ημερήσιων θερμίδων, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 10%.

Το όφελος ήταν ιδιαίτερα μεγάλο όταν η φυτική πρωτεΐνη (π.χ. γάλα σόγιας, τόφου, αρακάς, φακές, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κινόα, τσία, μπρόκολο, μανιτάρια κ.λπ.) αντικαθιστούσε αυγά ή κόκκινο κρέας. Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 24% στους άνδρες και 21% στις γυναίκες. Στην περίπτωση της αντικατάστασης του κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος μειωνόταν 13% στους άνδρες και 15% στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες ωφελούν την υγεία επειδή δεν περιέχουν τα κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη και το αλάτι που περιέχουν οι ζωικές πρωτεΐνες. Επιπρόσθετα οι φυτικές πρωτεΐνες συνοδεύονται από διαιτητικές (φυτικές) ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός.

Ένας άλλος παράγοντας που ίσως παίζει ρόλο είναι ότι κατά την πέψη των ζωικών πρωτεϊνών σχηματίζονται αμινοξέα τα οποία μπορεί να προκαλούν φλεγμονή ή σκλήρυνση στις αρτηρίες. Τέλος, οι ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν και την χλωρίδα του εντέρου.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση