Όπως έδειξε η έρευνα, αιτία γι' αυτό είναι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη.

Η κορτιζόλη υπερπαράγεται όταν νιώθουμε στρες. Η νέα έρευνα έδειξε πως όταν παράγεται αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνει εκείνα της ινσουλίνης (η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρίχνει το σάκχαρο).

Οι αντιδράσεις αυτές είναι συνέπεια του φυσικού μηχανισμού αντίδρασης του οργανισμού. "Όταν είμαστε αντιμέτωποι με μία απειλή, ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη γλυκόζη. Η παραγωγή της όμως απαιτεί ενέργεια και για να προετοιμαστεί γι' αυτήν, το σώμα παράγει κορτιζόλη" εξήγησε ο κύριος ερευνητής Dr. Joshua Joseph, ενδοκρινολόγος στο Ohio State Wexner Medical Center, στο Κολόμπους του Οχάιο.

Κάθε πράγμα που προκαλεί στρες, αποτελεί απειλή για τον οργανισμό και γι' αυτό όσοι νιώθουν συνεχώς στρες, έχουν επίμονη ενεργοποίηση του μηχανισμού που προαναφέρθηκε, πρόσθεσε.

Κανονικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν είναι σταθερά αλλά παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Ειδικότερα, είναι υψηλότερα το πρωί όταν ξυπνάμε και συνήθως πέφτουν τη νύχτα. Η νέα έρευνα, όμως, έδειξε ότι στους διαβητικούς ασθενείς η κορτιζόλη συχνά παραμένει υψηλή και το βράδυ, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πολύ στρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 2.000 άτομα, ηλικίας 45-84 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί έξι χρόνια. Όσοι από αυτούς είχαν σακχαρώδη διαβήτη και πιο σταθερά επίπεδα κορτιζόλης το βράδυ, είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους.

Η επίμονα αυξημένη γλυκόζη έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές, προειδοποιούν οι ερευνητές. Σε αυτές περιλαμβάνονται προβλήματα όρασης, καρδιαγγειακά νοσήματα και νεφρική νόσος.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη κορτιζόλη επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες, γι' αυτό και όταν κάποιος νιώθει στρες, η παρόρμησή του δεν είναι να τρώει καρότα και μπρόκολο, αλλά γλυκά, τόνισε ο Joseph.

Ωστόσο η υπερκατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε λιπαρά και ζάχαρη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό των διαβητικών ασθενών.

Πηγές:
Psychoneuroendocrinology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα